De Witte Lietaer viert 120ste verjaardag

© KDS
Stefaan Lernout

Honderdtwintig jaar word je niet zomaar. Textielbedrijf De Witte Lietaer is een internationaal gerenommeerd bedrijf, met thuisbasis in Lauwe aan de Leie. Waar het allemaal ooit begon. Het jubileumjaar werd gevierd met een verjaardagsfeest voor alle werknemers.

Toen Zeno De Witte en Leonie Lietaer in 1898 startten met een vlasbedrijf hadden ze nooit kunnen vermoeden dat hun naam 120 jaar later nog steeds gelinkt zou worden aan kwalitatief textiel. Hun bedrijf ontwikkelde zich al snel tot een wereldbefaamde weverij waar ooit 1300 medewerkers aan de slag waren. De bloei van het bedrijf straalde af op Lauwe en omgeving. Getuige daarvan is nog steeds het sociaal oord en de talrijke Lauwse verenigingen, van film- tot tafeltennisclub, die in de schoot van het bedrijf opgericht werden.

Eigen designafdeling

De Witte Lietaer is een begrip in de regio en ver daarbuiten, zowat elk huishouden had ooit wel handdoeken van DWL in zijn keuken of badkamer hangen. Ook hotels en restaurants zijn afnemers van de badkamerjassen en het bed- en tafellinnen uit Lauwe.

“Ons bedrijf heeft zich verder ontwikkeld, dat moest ook door de internationale concurrentie”, zegt directeur Marketing Francies Mallems. “De garantie van betaalbare kwaliteit staat nog steeds voorop, maar we besteden ook meer aandacht aan het modieuze, we evolueren mee met de bestaande trends. Vroeger was kwaliteit voldoende, nu moet het iets meer zijn. Daarom hebben we nu ook onze eigen designafdeling.”

Daar is onder meer Eva Roelens (25) uit Lauwe actief. Zij begon in 2015 in de marketingafdeling, ondertussen staat ze mee in voor het design en het ontwerp van nieuwe producten. Binnenkort komt er een nieuwe lijn ‘meadow’ op de markt naar een ontwerp van Eva met daarop een door haar met de hand geschilderde bloem.

“Dat stemt me uiteraard trots”, bevestigt Eva die het diploma bachelor beeldende vormgeving behaalde. “Zeker omdat ik hier nog niet zo lang werk.”

De Witte Lietaer wordt 120 jaar en dat wordt deze maand gevierd. Ook door v.l.n.r. directeur marketing Francies Mallems, Lieve Huyse, Eva Roelens en Nicholas Soete.
De Witte Lietaer wordt 120 jaar en dat wordt deze maand gevierd. Ook door v.l.n.r. directeur marketing Francies Mallems, Lieve Huyse, Eva Roelens en Nicholas Soete.© SLW

Lieve Huyse uit Wevelgem werkt al 32 jaar in de Julien Cagniestraat en heeft de evolutie van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. “Na mijn opleiding ‘Snit en Naad’ en ‘atelierleiding’ kwam het bedrijf naar mij toe toen ik nog op school zat met de vraag om bij De Witte Lietaer te beginnen. Zo kwam ik aan het hoofd van de afdeling badjassen, daarna kreeg ik de rest van de confectie en de controle van de afgewerkte producten erbij. Nu ben ik de verantwoordelijke van het magazijn.”

Lauwe als thuisbasis

Het bedrijf houdt vast aan Lauwe als zijn thuisbasis. “Natuurlijk”, pikt Francies Mallems in. “Hier liggen onze roots, het is onderdeel van onze eigenheid. Heel wat werknemers zijn uit de regio afkomstig. Velen komen werken met de fiets. Bovendien mikken we vooral op de markt in de Benelux en Frankrijk. Lauwe als uitvalbasis is dus perfect.”

Het jubileum wordt uitgebreid gevierd. De werknemers deden dat op 1 september met een feestmaal. Van 7 tot 30 september loopt op www.dwl.be/verjaardag een wedstrijd waarbij dekbedovertrekken te winnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier