Dana investeert 1,5 miljoen euro in Brugse vestiging

Job Braakman van Dana bij een transmissie.
Stefan Vankerkhoven

Dana Incorporated gaat fors investeren in zijn enige Belgische vestiging in Brugge. Het bedrijf op de industriezone Ten Briele, waar aandrijfsystemen zoals assen en transmissies worden ontwikkeld en geproduceerd, krijgt twee gloednieuwe machines om de productie efficiënter te maken.

Dana Belgium maakt deel uit van de ‘Off-Highway Drive and Motion Technologies’-groep binnen Dana Incorporated. In de Brugse fabriek werken nu 550 mensen. Er worden aandrijfsystemen gemaakt voor zware industriële voertuigen voor mijn- en bosbouw, havens en de constructiesector. Daarnaast werkt de R&D-afdeling ook voor zusterbedrijven in de groep aan de ontwikkeling van nieuwe aandrijfsystemen voor elektrische voertuigen.

“De fabriek draait op volle toeren”

Sinds begin vorig jaar voelt Job Braakman, managing director van Dana Belgium, dat de economie weer aantrekt. “Er is een duidelijk herstel van de markt. Het orderboek raakt vlot gevuld. In 2017 boekten we een omzet van 145 miljoen, 40 procent meer dan begroot. Voor 2018 verwachten we een verdere groei tot 170 miljoen euro omzet. De fabriek draait op volle toeren en we krijgen de steun om onze activiteiten voort te ontwikkelen.”

Efficiënter

Dit jaar investeert Dana in twee nieuwe machines voor de productie van transmissieassen. “Ons Brugs team in manufacturing engineering heeft een project uitgewerkt om een stuk van het productieproces sterk te vereenvoudigen. Het gaat om de diepboringen en dwarsboringen die op de assen worden uitgevoerd, gevolgd door het plaatsen van vertanding. We vervangen in de productielijn een reeks van 13 machines die verschillende operaties uitvoeren door twee nieuwe machines. Daardoor gaat er veel minder tijd verloren in het telkens weer instellen en afstellen van machines”, aldus Job Braakman.

“Op dit moment zoeken we nog 25 extra mensen, zowel ingenieurs, technici, operatoren als bedienden”

Door de automatisering van het proces verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar kan ook de kwaliteit beter worden geborgd. “Natuurlijk moeten we altijd blijven werken aan onze competitiviteit. Maar de uitdaging is evenzeer om een technologisch hoogstaand product af te leveren en de kwaliteit te garanderen of zelfs te verhogen. Deze investering heeft geen invloed op de werkgelegenheid. Integendeel, het voorbije jaar hebben we 100 nieuwe medewerkers aangeworven. En op dit moment zoeken we nog 25 extra mensen, zowel ingenieurs, technici, operatoren als bedienden.”

Lokale verankering

De investering in de nieuwe machines maakt volgens Job Braakman deel uit van een breder investeringspakket. “Jaarlijks wordt sowieso 3 tot 4 miljoen geïnvesteerd in deze fabriek. In ons Technology Centre is vorig jaar bijvoorbeeld een nieuwe elektrische testbank met een vermogen van 1 megawatt geïnstalleerd. Dat kadert ook in onze inspanningen rond duurzaamheid, want de installatie is veel energiezuiniger dan de vroegere dieseltestbank.”

De continue investeringen bevestigen ook het geloof van het moederbedrijf in zijn Belgische vestiging. “We zijn een competence centre op het vlak van engineering en werken vaak voor andere vestigingen van de groep. Daarnaast onderzoeken we ook de mogelijkheden om voor een aantal producten als incubatieplant te kunnen fungeren. In dit kader is het competence centre essentieel voor de verankering van onze activiteiten op deze site. We kunnen immers onze kennis in engineering, prototyping, machining en montage bundelen en voort uitbreiden. Het stuwt op alle vlakken de innovatie binnen Dana Belgium.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier