Cremerie St.-Rochus viert veertigste verjaardag: veertig smeuïge jaren

De gezichten van Cremerie Sint-Rochus: Katrien Misplon, Ilse Bidlot en Eveline Van Betsbrugge. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dit jaar bestaat de Cremerie St.-Rochus 40 jaar. Wat ooit begon als een zaak in Roeselare is uitgegroeid tot een topzaak aan de Doorniksewijk 132. Katrien Misplon, schoondochter Eveline Van Betsbrugge en winkeldochter Ilse Bidlot zijn de drie zaakvoerders.

Katrien Misplon (59) is getrouwd met Frank Lecluyse, de mama van Delphine, Olivier en Yves, en de oma van Isolde, Jane, Lize en Rose. “Op woensdag sta ik niet in de winkel, want dan zijn de vier kleindochters bij mij. Altijd een lieve lust als ze samen spelen. Ik heb graag dat ze een goede band hebben”, vertelt Katrien.

Kiezen voor kazen

Haar verhaal begint 40 jaar geleden in de Sint-Michielsgalerie in Roeselare. “Dat was zo’n typische winkelgaanderij met weinig passage. Ik ben daar maar negen maanden gebleven. In Kortrijk vonden we deze winkel – Pluimvee ‘t Neerhof – die over te nemen was. Het was de ideale locatie voor ons. Ze verkochten er gebraden kippen, er waren koelcellen, een toonbank, een ruime keuken. Alles moest enkel ferm opgefrist worden. Ik heb nog een tijdje de kippen verder gebakken, maar dat was niet combineerbaar met kazen”, lacht Katrien. “De nieuwe winkelnaam was snel gevonden, aangezien de zaak op mijn oude parochie Sint-Rochus lag.”

Bij onze klanten zijn mensen die al 40 jaar komen, maar ook studenten die hier in de buurt hun kot hebben

Bij Katrien zat de smaak voor voeding er al vroeg in. “Ik bezocht graag mijn oom die inspecteur bij de zuiveldienst was. Ik luisterde altijd naar zijn verhalen over kazen en zijn controle met de kaasboor. Kazen hebben om te rijpen goede omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheidsgraad nodig. Ik vond dat een mooi product om mee te werken.”

Na haar studie Wetenschappen B aan Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen volgde Katrien de opleiding tot kaashandelaar bij Syntra. Ze vervolmaakte zich ook met cursussen etalage, schrift voor reclameborden en kooklessen. “Ook verkoopsgesprekken heb ik gevolgd, want je moet weten hoe je met de klant moet omgaan”, duidt Katrien.

Kaasmeester

Intussen is ze kaasmeester, net als haar schoondochter Eveline Van Betsbrugge (34), die sinds drie jaar mee Cremerie St.-Rochus runt. De cremerie is een delicatessenzaak met fijne vleeswaren, een uitgelezen assortiment kazen en wijnen, pasta’s, foie gras, raclette, geschenkmanden met West-Vlaamse producten en vers belegde minibroodjes. “De hoofdzaak is wel kaas”, vertelt Eveline. “Als kaasmeester leerde ik de herkomst van vele kazen en hoe ze gemaakt zijn. Elke kaas is anders. We affineren zelf een aantal kazen zoals camembert met calvados en truffel, munster met poire william, enzovoort. Door cursussen en bezoeken aan kaasmakers probeer ik me verder te verdiepen in zaken zoals het correct versnijden van kaas, het presenteren van kaas, de combinatie van kaas met wijnen of bieren. Op deze manier kan ik nog beter advies geven. Je moet je blik verruimen. We ijveren voor een blijvende en groeiende kwaliteitszaak en blijven ons specialiseren, onze klanten zijn fijnproevers”, getuigt Eveline.

Breien

“We hebben een zeer uiteenlopend klantenbestand, mensen die al 40 jaar komen en studenten die in de buurt hun kot hebben”, aldus Katrien die in 2020 de zaak aan haar schoondochter Eveline overlaat. Sinds vijf jaar helpt winkeldochter Ilse Bidlot (22) mee in de zaak.

Of Katrien dan in een zwart gat valt? “Nee hoor. Ik volgde ooit academie en ga me bezig houden met creatief handwerk, breien en zorgen voor de kleinkinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier