Creatieve hub in Heule opent de deuren

Do Sumn is een van de veertig bedrijven die in Muster onderdak vonden. © TVK
Redactie KW

Donderdag 22 februari werd ‘Muster’, het creatieve dorp in de voormalige site De Meestere in Heule feestelijk ingehuldigd. Muster herbergt zo’n 40 ondernemers.

Do Sumn is alvast één van de bedrijven die er zijn intrek nam. “Het begon allemaal 4 jaar geleden, we kregen er een plekje bij in Muster Kortrijk via Brent Neve van Atelier Ikke (ook aanwezig in Muster Heule). Een uit de hand gelopen hobby werd al snel een wekelijkse activiteit”, vertellen Florence Baert, Evelien Anseele, Kirby D’Hooge, Kimberley Jacobs en Femke Diependaele. “Wij geven hier met vzw Do sumn dancehallworkshops en twerk-outs op woensdagavond van 19 tot 20.30 uur in.”

Mimi Diependaele, Eve Anseele, Flo Baert, Kimme Jacbos en Kirby D'Hooge van Do Sumn.
Mimi Diependaele, Eve Anseele, Flo Baert, Kimme Jacbos en Kirby D’Hooge van Do Sumn.© TVK

Dancehall is een genre van Jamaicaanse populaire muziek dat is ontstaan in de late jaren 1970. Deze muziekstijl is ook bekend onder de naam raggamuffin. “Het wordt vaak als een subgenre van reggae beschouwd. Als benaming voor een genre legt het in ieder geval de nadruk op de dansvloer en interactie met het aanwezige publiek. Daarom treden we graag op tijdens evenementen, organiseren we feestjes en workshops voor een vrijgezellenfeest,… Maar tijdens onze workshops is het meer dan enkel dans: je leert er nieuwe mensen kennen, er wordt veel gelachen, .. Kortom: het is een leuke uitlaatklep. En laat ons eerlijk zijn, er is niets leukers dan je hobby en passie te delen met anderen.”

Een zestigtal containers vormen de basis van het Muster-dorp in de Stijn-Streuvelstraat in Heule.
Een zestigtal containers vormen de basis van het Muster-dorp in de Stijn-Streuvelstraat in Heule.© TGM

De volledige site beslaat vier hectare, met een enorme fabriekshal van 9.000 m² met 45 zeecontainers, die financieel mogelijk werden gemaakt door enkele bedrijven. Maandelijks vindt er Eule Mart er ook plaats. Muster werd ontwikkeld door Think Urban onder leiding van Leopold Dekeyser die samen met nv Demetal en de familie De Meestere een overeenkomst tekende. Ze zetten de gebouwen 5 jaar open voor ondernemend talent uit de regio. Die kunnen voor een symbolisch bedrag een grote of kleine ruimte bezetten in het industrieel gebouw.

Muster ontmoet nu SAM, Student Academy Mercurius, het studentenfonds van Lions Mercurius Kortrijk dat werd opgericht om kanszoekende jongeren te coachen en financieel bij te staan in de betaling van hun specialisatie jaar, bachelor of master opleiding. Het is een studentenfonds die net als Muster enkel en alleen maar werkbaar is door sponsoring van bedrijven en mensen in de regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier