Rubriek Economie

Containerreus zet koers naar Zeebrugge en wordt daar het grootste schip ooit

23/03/18 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:42

De containerreus Antoine de Saint Exupery van de Franse reder CMA CGM is op weg naar Zeebrugge. Het schip vertrok vrijdagmiddag uit de haven van Le Havre en meert normaal omstreeks middernacht aan in Zeebrugge. Voor Zeebrugge wordt het het grootste schip ooit dat de haven binnenvoer.

Containerreus zet koers naar Zeebrugge en wordt daar het grootste schip ooit

De Antoine de Saint Exupery is een kolos van 400 meter lang en 59 meter breed en heeft een laadcapaciteit van 20.776 containers (of TEU). Het is het langste containerschip ter wereld in omloop. Op laadcapaciteit wordt hij nipt geklopt door enkele schepen van Orient Overseas Container Line, dat onder vlag van Hong Kong vaart. De dieselmotoren genereren bijna 100.000 pk.

Het schip werd sinds 25 januari van dit jaar geleverd aan CMA CGM. De Saint Exupery, genoemd naar de gelijknamige Franse auteur en vliegenier, is het eerste van drie zusterschepen die gemaakt werden bij het Chinese Hanjin.

Het schip is op dit moment onderweg op zijn zogenaamde 'maiden call', de eerste trip. Enkele dagen geleden deed het schip nog Rotterdam aan, alvorens naar Le Havre te varen. Het schip wordt ingezet op de FAL1-dienst, de 'French Asia Line' die Europa met China verbindt.

Vrijdagmiddag zette de Saint Exupery koers naar Zeebrugge, waar het tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag verwacht wordt. Nooit eerder ontving de haven een schip van meer dan 400 meter en een capaciteit van meer dan 20.000 containers. Het vorige record was voor de CSCL Globe van China Shipping. Dat had een capaciteit van 19.100 TEU en meerde in januari 2015 aan in Zeebrugge.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!