Brugse Kerstmarkt voert de strijd op tegen zwerfvuil

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op vrijdag 23 november opent de Kerstmarkt in Brugge. Die lokt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Om een propere Kerstmarkt te garanderen werkt het Brugs Handelscentrum samen met Sobo. Dit sociaal tewerkstellingsbedrijf zal mensen met verminderde arbeidskansen inzetten om het zwerfvuil te verwijderen.

Vorig jaar moesten op de Brugse Kerstmarkt 5400 bruine huisvuilzakken en 2500 PMD-zakken aangekocht en gebruikt worden om al het zwerfvuil van de 1,2 miljoen toeristen en Bruggelingen af te voeren. Om die klus te klaren doet het Brugs Handelscentrum opnieuw een beroep op het Brugse bedrijf Sobo, dat actief is in de sociale economie.

Sociale tewerkstelling

“Werk is een basisrecht. Wij geven langdurig inactieve personen en mensen met verminderde arbeidskansen de kans om een plaats te verwerven op de arbeidsmarkt“, zegt Nico Harynck van Sobo. Tijdens de Brugse Kerstmarkt zal dagelijks één arbeider – tijdens de weekends twee – in de weer zij om op de Markt en het Simon Stevinplein het zwerfvuil op te ruimen.

Piet Vanderyse verdedigt het feit dat de Brugse Kerstmarkt al op 23 november start: “Dat is op vraag van de vele Britten die in deze periode Brugge bezoeken. Zij wisselen hun ponden in euro’s en komen hier shoppen. De Engelsen spenderen veel geld in Brugge, want hun ingewisselde euro’s moeten op. Nadien komen de Fransen, maar na 15 december vieren de meeste toeristen de Kerstperiode in eigen land en moeten wij het vooral hebben van de Belgen en nog wat Noord-Fransen uit de regio Nord-Pas de Calais, van vlak over de grens.”

IJspiste dwars

De opstelling van de Brugse Kerstmarkt is nieuw. “De ijspiste op de Markt komt nu dwars te liggen ten opzichte van het Belfort, waardoor de 44 chalets met kerstartikelen een meer afgesloten dorp vormen”, zegt Philippe Le Loup van het Brugs Handelscentrum. “Dat zal de gezelligheid verhogen. Daarnaast staan er 41 chalets op het Simon Stevinplein. 60 van de 85 standhouders zijn lokale handelaars, we mikken echt op originele kerstartikelen. De Stad verplicht ons trouwens om het aantal drankstandjes tot één derde van het antal chalets te beperken.”

Eveneens nieuw zijn de vijf stevige Almhütte, onder drie van die hutten in Tiroolse stijl kunnen de passanten schuilen. Op 6 december geeft het gelegenheidskoor van Brugs gemeenteraadslid Sandra Wintein – een bont gezelschap van vrouwen en enkele mannen die absoluut niet kunnen zingen – er een concert. Iedereen is gewaarschuwd!

Piet Vanderyse betreurt dat de ambachtelijke makersvereniging Handmade in Bruges geen standen bevolkt op de Kerstmarkt: “We hebben hen drie chalets tegen kostprijs aangeboden. De enige voorwaarde was dat ze hun stand elke dag moesten openhouden. Dat kon die vereniging niet eens garanderen.”

Geen betonblokken

Nog een opmerkelijk feit is dat er geen betonblokken geplaatst zullen worden op de vier uithoeken van de Brugse markt, als buffer tegen mogelijke terreuraanslagen. “De politie zal wel anoniem met meer manschappen een oogje in het zeil houden”, aldus Piet Vanderyse.

Brugse Kerstmarkt voert de strijd op tegen zwerfvuil
© Davy Coghe

De Brugse Kerstmarkt is van 23 november t/m 1 januari dagelijks open van 11 tot 22 uur, op vrijdag- en zaterdagavond tot 23 uur. De Brugse Zwemkring baat naar jaarlijkse gewoonte de ijspiste uit. Schaatsen kunnen voor 8 euro gehuurd worden. “We hebben een energiezuinige koelinstallatie voor de ijspiste. Vorig jaar verbruikten wij, ondanks de milde winter, half zoveel energie als vijf jaar geleden”, besluit de voorzitter van het Brugs Handelscentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier