Brugse handelaars zijn vrij om klanten te bedienen in taal die ze willen

De Brugse Sociaal-Culturele Raad klaagde het gebruik van Engels in winkels aan. © svv
Redactie KW

Vorige maand klaagde de Brugse Sociaal-Culturele Raad het gebruik van Engels aan als voertaal in meerdere winkels van door toeristen platgelopen straten, zoals de Katelijne- en Breidelstraat. Cultuurbeleidscoördinator Steven Slos onderzocht de taalwetgeving en komt tot de conclusie dat de wetgever hier geen graten in ziet.

Artikel 30 van de grondwet stipuleert immers: “Het gebruik van de in België gesproken talen is vrij. Het gebruik kan niet worden geregeld dan door de wet en alleen voor handelingen van het openbaar gezag en voor gerechtszaken.”

Volgens de wetgever betekent dit dat een privépersoon of een onderneming in onderlinge contacten (en dus ook in contact met klanten) vrij is de taal te gebruiken die hij wenst. Enkel de officiële relatie werkgever-werknemer dient in het Nederlands te gebeuren (contract, loonfiche, arbeidsreglement…).

Dat zette de Brugse Sociaal-Culturele Raad ertoe aan de vraag te stellen waarom er dan nog inspanningen moeten geleverd worden om de (taal)integratie van anderstaligen te activeren. “Precies daarom formuleren we de suggestie om bij de (her)opening van handelspanden het gebruik van het Nederlands te stimuleren door een subsidie toe te kennen bij het aanbrengen van een Nederlandstalige benaming, indien mogelijk met behoud van de naam van een historisch pand”, klinkt de aanbeveling verder.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier