Brugse binnenstad telde 8,3 miljoen bezoekers in 2018

Stefan Vankerkhoven

2018 was een absoluut recordjaar voor Brugge. In de historische binnenstad werden 8,3 miljoen bezoekers geteld. Een stijging op twee jaar tijd met 28,5 procent.

Brugge heeft een eigen barometer, die op basis van mobilie telefoniedata het aantal bezoekers en hun herkomst bijhoudt. Er zijn drie types bezoekers: dagrecreanten uit de omliggende gemeenten die komen shoppen, dagtoeristen en verblijfstoeristen.

Vorig jaar kwamen 1,25 miljoen personen uit de 17 omliggende gemeenten winkelen in Brugge. “Een stijging met 9,3 procent”, zegt toerismeschepen Philip Pierins, die met deze cijfers de kritiek wegwuift dat Brugge in de ogen van sommige ontevreden handelaars niet langer een bruisende winkelstad is.

December topmaand

De dagtoeristen waren in 2018 met 5,9 miljoen. Dat zijn er 13,1 procent meer dan in 2017. 30 december was dé topdag van het jaar, met 60.000 bezoekers. December de topmaand met meer dan 700.000 dagtoeristen.

54 procent onder hen komen uit eigen land, maar ook het international dagtoerisme is aan een opmars bezig. “Opvallend daarbij is het toenemend aantal excursionisten, buitenlandse toeristen die in Gent, Brussel, Amsterdam, Parijs of Londen logeren en een daguitstap maken naar Brugge”, stelt toerismemanager Dieter De Wulf.

Britten

Inzake verblijftoeristme telde Brugge meer dan 1,1 miljoen aankomsten in de binnenstad en 1,8 miljoen overnachtingen. Vooral de terugkeer van de Britten – één op vier toeristen zijn Engelsen in Brugge – draagt bij tot die mooie resultaten.

Noopt dit topjaar het Brugs stadsbestuur tot maatregelen, om te vermijden dat Brugge de weg opgaat van Venetië? Toerismeschepen Philipà Pierins zegt: “Het dagtoerisme beperkt zich tot de gouden driehoek. We mogen het kind niet met het badwater weggooien. Er leven 6.000 Brugse gezinenn van het toerisme. Dagtoeristen spendeerden vorig jaar 443 miljoen euro in Brugge, de verblijfstoeristen 365 miljoen euro.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier