Brugs bedrijf Optelec lanceert toestel voor ‘gesproken ondertiteling’

Tom Nimmegeers van Optelec poseert met de FoxLinq: een toestel dat de ondertiteling interpreteert én voorleest. © SDM
Redactie KW

Het Brugse bedrijf Optelec lanceert de ‘FoxLinq’, een toestel dat de ondertiteling van tv-programma’s interpreteert en voorleest. “Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking anderstalige programma’s probleemloos volgen”, aldus Bruggeling Tom Nimmegeers.

Optelec, gelegen langs langs de Baron Ruzettelaan, lanceert de FoxLinq op de Belgische markt. Het Brugse bedrijf ontwikkelde het toestel samen met het Nederlandse Komfa Media.

“De FoxLinq zet de ondertiteling van de televisie om in gesproken formaat, zodat personen met een leesbeperking toch anderstalige programma’s kunnen volgen”, stelt Tom Nimmegeers (45), die verantwoordelijk is voor de Belgische vestiging van Optelec. “Het toestel doorzoekt het beeld naar letters, herkent die letters en zet ze via spraaksynthese om in gesproken ondertiteling, die wordt doorgestuurd naar de televisie. Deze applicatie werkt zowel live, via uitgesteld kijken of bij video on demand. Vooral voor de Belgische en Nederlandse markt is dit een heel belangrijk toestel, want in andere landen worden tv-programma’s gedubd.”

“De eerste voorraad van de FoxLinq is al volledig uitverkocht”

“Er waren al voorlopers van dit toestel, maar die hadden veel beperkingen”, vervolgt Tom. “Men kon maar een beperkt aantal zenders gebruiken en enkel live programma’s bekijken. De eerste reacties op deze FoxLinq klinken alvast heel positief. We mogen dan ook niet vergeten dat televisie een aantal belangrijke posities vervult. Televisie geeft structuur aan de tijdsbeleving, werkt vervreemding en eenzaamheid tegen en zorgt voor een band met de samenleving. Vooral bij mensen die op latere leeftijd slechtziend worden, is het niet optimaal kunnen beleven van het televisiegebeuren een probleem dat hen dagelijks irriteert. En daar zorgt onze firma voor een invulling van deze nood op de markt.”

Wie een FoxLinq wil, betaalt daar 649 euro voor. “Hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden worden in België slechts vergoed indien men voor de leeftijd van 65 jaar een dossier heeft ingediend bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap” vervolgt de Bruggeling. “Een grote groep slechtzienden is uiteraard ouder dan 65; die mensen vallen momenteel dan ook uit de boot. Bepaalde hulpmiddelen worden volledig terugbetaald, maar voor de FoxLinq wordt een tegemoetkoming van 250 euro voorzien. Al is de eerste voorraad al helemaal uitverkocht. We verwachten een tweede lading in mei.” (SDM)

Info: info@optelec.be of via 050 35 75 55.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier