Rubriek Economie

Brugge kent 5,8% commerciële leegstand

02/02/18 om 10:38 - Bijgewerkt op 04/02/18 om 11:55

Vlaams parlementsleden Mercedes Van Volcem en Ann Soete (Open VLD Plus) pleiten voor een Tournée Locale in februari. Ze brengen in Bruge affiches uit met de boodschap: 'Koop lokaal in plaats van online'. Volgens schepen voor lokale economie Hilde Decleer (CD&V) valt de leegstand in Brugge beter mee dan in andere centrumsteden.

Brugge kent 5,8% commerciële leegstand

© Benny Proot

De politica's van Open Vld PLUS willen de Bruggelingen overtuigen om meer handelswaren te kopen bij lokale handelaars. "Het is beter voor de lokale tewerkstelling, beter voor het milieu en het persoonlijk contact zorgt voor een beter sociaal weefsel. Als iedereen een inspanning doet in februari om een lokale handelaar beter te leren kennen zal onze stad een stapje voorwaarts zetten." reageert kandidaat-burgemeester Van Volcem. "We willen niet klagen en aan de zijlijn staan. Vandaar deze positieve actie. De bedoeling is dat velen de gewoonte om een lokale handelaar te steunen na februari verder zetten. Op diverse vlakken heeft Brugge nood aan een nieuwe motor waaronder ook de reanimatie van de lokale handel. Hopelijk doen veel Bruggelingen mee."

Brugge kent 5,8% commerciële leegstand

© Benny Proot

Met hun actie hekelen beide politica ook onrechtstreeks de commerciële leegstand in Brugge. Maar die valt nogal mee volgens schepen voor lokale economie Hilde Decleer (CD&V) : "Met 5,8% leegstand voor de detailhandel scoort Brugge veel lager dan Antwerpen (11,8%) en Gent 8,8%). Er is naturlijk het online koopgedrag en de huurprijs is in sommige gevallen te hoog. In de hoofdwinkelstraten (Steenstraat, Zuidzandstraat, Noordzandstraat en Geldmuntstraat) wordt minder verkocht, ten gevolge van de voorbije aanslagen en de Brexit. Het effect van de aanslagen is grotendeels weggewerkt, maar de dure Euro blijft het verblijfstoerisme parten spelen."

Premies

"Algemeen wordt aangenomen dat een leegstandspercentage vanaf 8,7% zorgwekkend is. Ook in het door WES opgestelde winkel- en horecaplan wordt bevestigd dat de structurele leegstand (langer dan 3 jaar) in Brugge een pak lager ligt dan in andere centrumsteden. Het is een gezond aantal. Op deze manier blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven", aldus Hilde Decleer. Met het stimuleren van pop-ups en het toekennen van premies voor de herinrichting van leegstaande winkelpanden in bepaalde zones bestrijdt de Stad Brugge de leegstand. volgens de oppositie is dit onvoldoende....

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!