Bouwpromotor wil met project The One de eentonigheid van de kust doorbreken

Bij de eerste spadesteek was niemand van het schepencollege aanwezig. (foto WK)
Redactie KW

Woensdagvoormiddag werd op de site van de voormalige Korenbloem de eerste spadesteek gegeven voor The One, een volgens de bouwpromotor iconisch en vernieuwend woonproject voor Blankenberge en bij uitstek voor de hele kust. Al valt de aangekondigde ‘9 holes in one’ bij het stadsbestuur wel in minder goede aarde. “Misleidende reclame aangezien de eco-golf er niet meer komt”, klinkt het.

The One wordt volgens projectontwikkelaar Pascal Legroe een iconisch gebouw, dat nog met geen enkel ander woonproject aan de kust te vergelijken valt. “Het wordt ook een beeldbepalend gebouw; het eerste wat je ziet als je Blankenberge binnenkomt”, zegt hij. Het opvallende gevelontwerp, met in- en uitspringende volumes voor een maximaal zicht op strand, duinen en polders, zie je bijvoorbeeld wel al op Oosteroever in Oostende. “Maar die speciale vormgeving wordt hier nog extra geaccentueerd door de speelse architectuurlijnen. De appartementen worden in hoofdzaak hoekappartementen met terrassen die adembenemende 180°-zichten bieden. En ook de natuurlijk ligging aan duinen en polders maakt dit project uniek”, aldus Pascal Legroe.

Compactere footprint

“The One moet ook breken met de ‘eentonigheid’ – de atlantic wall van aaneengesloten appartementsgebouwen die voor onze kustlijn zo kenmerkend is. Nu het vastgoedpatrimonium op de zeedijk overal verouderd raakt, zou deze manier van bouwen de norm moeten worden. We bouwen hier hoger, maar er is meer groene open ruimte rondom”, zegt Jozef Hessel, de architect van The One.

The One is geen klassiek appartementsgebouw, maar echte eyecatcher. (gf)
The One is geen klassiek appartementsgebouw, maar echte eyecatcher. (gf)

Het woonproject krijgt daardoor een compactere footprint. “Dat is ook waar Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck naartoe wil als hij het over verdichting heeft. Bij de omzetting van het oude BPA naar het nieuwe RUP (het RUP ‘Oostkwartier’, red.) heeft het stadsbestuur hiervoor in de voorschriften gelukkig bewust iets meer ruimte gelaten: in plaats van nog zo’n klassiek appartementsblok, wou het aan de kop van de zeedijk liever een eyecatcher zien.”

Golfterrein

Het huidig stadsbestuur is er evenwel niet mee ingenomen dat de afgevoerde eco-golf mee in de promotiefolder van The One werd opgenomen: ‘de bijzondere ligging krijgt binnen afzienbare tijd nog een extra dimensie’, staat er te lezen. “Misleidende reclame”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jurgen Content. “De plannen voor het golfterrein zijn immers samen met het RUP afgevoerd, en het zou al heel veel voeten in de aarde moeten hebben om het er later opnieuw door te krijgen”, klinkt het. Hoewel het zo was aangekondigd, was het schepencollege er woensdag ook niet bij voor de eerste spadesteek van The One. “We zijn immers niet van plan om ons zoals het vorige stadsbestuur, voor de kar van de projectontwikkelaars te laten spannen”, aldus Content, die over het project an sich overigens wel te spreken is. “Met T.OP Kustzone, een projectoproep van de Vlaamse overheid, bekijken we momenteel ook hoe we die monotone muur van appartementsgebouwen op de zeedijk kunnen doorbreken. Maar door de mede-eigendom wordt dat een werk van lange adem.”

Een vierde verkocht

Wonen kan in The One al vanaf 200.000 euro. Al kosten de duurste flats – penthouses van 130m² en meer – wel rond het miljoen. “Maar we geven ook een stuk ruimte terug aan de gemeenschap: in de multifunctionele ‘Community Box’ op de negende verdieping – met een bar, een keuken en ruim terras – zullen bewoners die geen zeezicht hebben, ook van het uitzicht kunnen genieten. The One is een woonproject dat veel meer beleefd zal worden; iets wat nu in appartementsgebouwen nog al te vaak ontbreekt”, klinkt het. In totaal komen er 89 appartementen in The One, dat in het voorjaar van 2022 af moet zijn. Volgens Pascal Legroe is daarvan nu al een vierde verkocht. “Blankenberge is dan ook aan een nieuwe opmars bezig. De investeringen van projectontwikkelaars leveren op.” Op zaterdag 13 april is er van 10 tot 18 uur een infodag in de Pier.

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier