Bijna 1.200 jobs in Oostendse voorhaven

In de Oostendse haven zijn nu nieuwe torenelementen en wieken van Siemens aangekomen voor het Rentel-windmolenpark. © HH
Redactie KW

In de Oostendse voorhaven werken momenteel 1.191 mensen, waarvan 466 in de sector van de offshore windenergie. “Eind 2018 sluiten we af met 1.300 jobs”, zegt Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte.

De haven telt twee bedrijven op Plassendale 1, die ook havengebonden zijn, niet mee in de telling: AIM en Soetaert, goed voor respectievelijk 18 en 141 jobs. Mochten ze wel worden meegeteld, zijn er nu al 1.350 jobs.

In de voorhaven werken nu 1.191 mensen permanent. Niet meegerekend zijn de mensen die tijdelijk aan de slag zijn voor de bouw van windmolens of in het kader van projecten. Dat gaat over nog eens 316 mensen. Ook de crew van de schepen die onderhoudsmensen naar de windturbines brengen, 64 man sterk, is niet meegeteld, net als de indirecte tewerkstelling door de haven. Ook de visserij tellen we traditioneel niet mee omdat die niet onder onze bevoegdheid viel.”

Offshore

“Ter vergelijking: in maart 2008 werkten er 823 mensen in de voorhaven. Dat was de periode met twee ferrylijnen die op volle toeren draaiden”, aldus Havenvoorzitter en burgemeester Johan Vande Lanotte. “Het huidige tewerkstellingscijfer is het hoogste sinds 2000. De stijging komt op het conto van de offshore windenergie, waar nu 466 mensen rechtstreeks en permanent voor werken.”

“Bij het lanceren van de Oostendse haven als energy port was onze doelstelling 500 jobs. Het programma van de windmolens op zee is nog maar halfweg en we bereiken nu al onze doelstelling”, zegt de Oostendse burgemeester. “Het overgrote deel van de mensen die in de voorhaven werken, komt uit Oostende en omgeving.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier