Bezwaar tegen windmolenvergunning Zwankendamme

© BELGA
Redactie KW

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, ontving een aanvraag voor een omgevingsvergunning van nv Electrabel voor de bouw en de exploitatie van een windmolen op de terreinen van het bedrijf AGC in Zwankendamme.

Tijdens het openbaar onderzoek in maart en april 2018 werden 178 bezwaren ingediend, waarvan 177 identieke bezwaren en één petitielijst met 377 handtekeningen. De bezwaren hadden hoofdzakelijk betrekking op gezondheid; geluid, slagschaduw, landschap, nabijheid van de woonkern, waardevermindering, en de beschikbaarheid van beter geschikte locaties.

Gunstig advies

De minister ontving bij de behandeling acht gunstige adviezen van Infrabel, Maatschappij van de Brugse Zeehaven, Fluxys Belgium, het Vlaams Energieagentschap, het Koninklijk Meteorologisch Instituut, het Agentschap voor Natuur en Bos, en het departement Omgeving (milieu en ruimte).

De stad Brugge leverde een ongunstig advies af. Op basis van deze acht gunstige adviezen en één ongunstig advies bracht de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie een gunstig samenvattend advies uit.

“Hinder op mens en milieu beperkt”

Nadien verleende ook de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een gunstig advies. Daaruit bleek dat de hinder en de effecten op mens en milieu en de risico’s voor de externe veiligheid tot een aanvaardbaar niveau kunnen worden beperkt. De windmolens worden bovendien ingeplant in een zeer groot industrie- en zeehavengebied met bestaande grootschalige ruimtelijke structuren en in de onmiddellijke nabijheid van andere windmolens.

Overeenkomstig de goede ruimtelijke ordening worden de windmolens dus gebundeld, in het belang van het behoud van de nog resterende open ruimte in het verstedelijkte Vlaanderen en van de optimalisatie van de windenergieopwekking.

Bijkomende voorwaarden

De minister verleent daarom aan nv Electrabel een omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een windmolen met een maximale tiphoogte van 180 meter op de terreinen van het bedrijf AGC aan de Lisseweegse steenweg nr. 13 in Zwankendamme (Brugge).

Zij legt evenwel een aantal bijkomende voorwaarden op, waaronder: binnen de zes maanden na ingebruikname van de windmolens moet een milieudeskundige ter controle geluidsmetingen uitvoeren, er wordt rekening gehouden met de cumulatieve effecten inzake slagschaduw van andere vergunde windmolenprojecten in de buurt, de exploitant brengt personen en naburige bedrijven op de hoogte van het risico op ijsval, en de exploitant dient te overleggen over het gebruik van camera’s en radars in de haven.

Raadslid Mathijs Goderis (sp.a) kritisch tegenover voorwaarden Schauvliege

Raadslid Mathijs Goderis (sp.a) reageert hierop: “Na vele ongeruste reacties van bewoners, ben ik zelf de plannen gaan inkijken. Wat ik daar zag heeft me allerminst gerustgesteld. De windturbine die Engie wenst te realiseren zou op amper 200m van de dichtste woningen komen. Op vlak van slagschaduw én geluidsoverlast worden de VLAREM-normen overschreden. Zo mag men volgens de VLAREM-norm overdag 48 dB produceren en ‘s nachts 43 dB. Deze turbine zou volgens de eigen berekeningen van de exploitant maximaal 47,9 dB produceren. “Men stelt dan ook voor om die ‘s nachts aan te passen naar een lager vermogen waardoor men geen 47,9 dB maar wel 42,5 of 42,7dB zou produceren.”

Ook wat betreft slagschaduw moet de exploitant zelf toegeven dat ze op bepaalde momenten de normen niet halen. Hier stelt men voor om de turbine stil te leggen op deze momenten. Hoe ‘milderende maatregelen’ precies toegepast worden vond ik nergens terug. Laat staan dat dit enige garantie geeft aan de omwonenden.”

“Compleet onbegrijpelijk”

“Een windturbine van 180m hoog zó dicht bij een woonkern lijkt mij geen goed voorbeeld van ruimtelijke ordening. De leefbaarheid van een dorp als Zwankendamme staat al sterk onder druk door zwaar verkeer, het rangeerstation, de slechte bereikbaarheid…”

Volgens Goderis is het “compleet onbegrijpelijk” dat minister Joke Schauvliege (CD&V), ondanks negatief advies van Stad Brugge en ruim protest van de omwonenden, toch een vergunning wil verlenen voor deze windmolen. Goderis: “Haar argument? De windmolen wordt ingeplant in industrie- en zeehavengebied. Het is de minister waarschijnlijk ontgaan dat daar ook een dorp ligt waar meer dan 600 mensen wonen?” Goderis drong aan bij stad Brugge om in beroep te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier