Betonnen sokkels voor Deens windmolenpark krijgen in Oostende hun stalen ‘kraag’

Het 60 meter lange ponton Beobarge aan de kaai in Oostende. Het eerste stalen element wordt vandaag op de betonnen onderbouw gehesen. Morgen volgt het tweede dubbele stalen element op de andere toren. © (fotoML)
Redactie KW

In de Oostendse haven werd woensdagmorgen de eerste stalen structuur geplaatst bovenop de betonnen fundering. Samen vormen die twee dan de sokkel van ca. 40 meter hoog die een transformatorstation van een Deens offshore windpark Kriegers Flak moet dragen.

Morgen donderdag wordt een dubbelvoudig stalen element op de tweede betonnen fundering gehesen met behulp van een Nederlands drijvende hijskraan.

Sinds een half jaar bouwt zeebouwer Jan De Nul aan die twee betonnen funderingen van respectievelijk 8.000 en 10.000 ton zwaar, zeg maar twee keer het gewicht van de Eiffeltoren. De gevaartes werden rechtstreeks gebouwd op de Beobarge, een drijvend ponton dat later in het windpark zal afgezonken worden zodat de twee waterdichte sokkels drijven tot ze na het ballasten op hun definitieve plaats gepositioneerd kunnen worden. Eind december verlaat de Beobarge de Oostendse haven om na zo’n 10 dagen sleepvaart in de Baltische Zee te arriveren. De Jan De Nul Group tekende voor de volledige operatie van ontwerp tot de levering ter plaatse. Met deze opdracht werd nu ook voor het eerst een installatieactiviteit in de haven van Oostende uitgevoerd voor een niet-Belgisch windmolenpark en bewijst de kusthaven nog eens zijn leiderspositie als energy port.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier