Bellegems Friethuisje opent weer de deuren, na amper drie weken verbouwingen

Patrick Huyse en Jonathan Demuynck, de zaakvoerders van 't Bellegems Friethuisje. Ze hebben drie weken lang met man en macht gewerkt. © EDB
Redactie KW

Het Bellegems Friethuisje pronkt als nooit tevoren. Het pand werd met de grond gelijk gemaakt, om na drie weken te herrijzen als splinternieuw gebouw. Nu opent de bekende frituur al weer de deuren.

Door Els Deleu

Een combinatie van bakstenen, hout en een rieten dak zorgt voor een mooie uitstraling aan de buitenkant en ook binnen is alles smaakvol ingericht naar eigen ontwerp. “We zorgden voor de gezelligheid van een restaurant, maar de prijzen blijven die van de frituur”, aldus zaakvoerders Patrick Huyse (60) en Jonathan Demuynck (29).

Reservaties mogelijk

Patrick Huyse woont met zijn echtgenote Delphine Seynaeve in Warcoing. Zijn zoon Patrick Junior is zaakvoerder van Spar Dadizele en Spar Moeskroen, zoon Mike runt Frituur Natuur in Marke en zoon Edgard woont nog thuis. Jonathan Demuynck is al zes jaar Patricks vennoot. Hij woont in Rollegem samen met Indy De Loor, die ook in ‘t Bellegems Friethuisje werkt.

Het Bellegems Friethuisje startte 15,5 jaar geleden. “Na vier jaar breidden we het eerste stuk uit”, vertelt Patrick. “Zes jaar geleden volgde een tweede verbouwing en werden ook de keuken en de koelcellen uitgebreid. We hadden met onze 115 plaatsen nog altijd geen plaats genoeg. Reservaties voor groepen konden we daardoor niet aannemen.” Ook de keuken werd nog eens uitgebreid en de akoestiek is nu veel beter. “Het enige aan ons systeem dat verandert, is dat er nu geen nummertjes meer worden afgeroepen als de bestelling klaar is. We werken nu met biepers.”

Om het gewenste resultaat te bereiken, was er een drastische verbouwing nodig. “De snelste oplossing was alles plat gooien en weer opbouwen. De laatste drie weken waren hier telkens 40 tot 50 mensen aan het werk”, gaat Patrick verder.

Grootste van Kortrijk?

Nu zijn er zo’n 160 plaatsen beneden en is er nog een ruimte boven die ook voor groepen kan gebruikt worden. Of het Bellegems Friethuisje nu de grootste frituur van Kortrijk is, daar stonden Patrick en Jonathan niet bij stil. “Dat is ook ons opzet niet”, luidt het. Iedereen doet zijn best. Wij vergelijken niet, maar kijken in eigen boezem. We kregen regelmatig de vraag naar reservaties voor 40 tot 60 personen en we moesten die weigeren wegens plaatsgebrek. Nu zullen we aan die vragen kunnen tegemoetkomen. Bedrijven zoeken plaatsen waar ze met hun groepen meteen bediend worden. We zorgen ook voor (meeneem)koffie en een automaat met ijsjes. Ons aanbod wordt ook uitgebreid met een assortiment aan slaatjes.”

Dit jaar kreeg het Bellegems Friethuisje ook een nominatie als Trends Gazelle, een award van het financieel-economische magazine Trends. “Dat diploma is mooi meegenomen, het is een teken dat we goed bezig zijn”, zegt Patrick. Voor die prijs worden bijzondere ondernemers en snel groeiende bedrijven genomineerd. De frituur is ook tot ver buiten de streek gekend. “Ook de verlofperiode is een topper: veel gezinnen draaien na een reis eerst naar hier af voor ze naar huis gaan.”

38 werknemers

Het Bellegems Friethuisje zorgt ook voor veel werkgelegenheid in de streek. “Alles wordt hier vers bereid vanaf 8 uur ‘s morgens, er zijn hier vier mensen aan het werk die koken. Na de uitbreiding zullen we zo’n 38 werknemers hebben en Jens De Meulemeester werkt hier als zelfstandige”, besluit Patrick.

Op weekdagen is het Bellegems friethuisje ‘s middags open tot 13.30 à 14 uur en ‘s avonds tot 22 uur. Tijdens het weekend is dit tot 23 uur, en zal het voortaan doorlopend open zijn vanaf de middag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier