Onderliggend, dus zonder die eenmalige items, bevestigt het bedrijf met hoofdkwartier in Zwevegem voor het tweede semester de prestaties. Dat weerspiegelt de "ingevoerde verbeterings-acties doorheen de business", klinkt het. Zonder die correcties zou de onderliggende winst voor intrest en belastingen in de tweede jaarhelft die van het eerste semester overtroffen hebben.

Maar het bedrijf moet dus een resem afwaarderingen doorvoeren. Kabeldochter Bridon-Bekaert Ropes Group - waar dit jaar een nieuwe CEO kwam - toont wel een verbetering van de onderliggende prestaties, klinkt het, maar er zal een reeks correcties volgen, bijvoorbeeld pensioenplanwijzigingen en afwaarderingen van verouderde voorraden. En dat voor een totaal van ongeveer 15 miljoen euro. "Door deze correcties zal de totale Bekaert-performantie voor de tweede jaarhelft lager uitvallen dan in de eerste helft, onder de gestelde verwachtingen."

Zowat een maand geleden verwachtte Bekaert nog, mits uitblijven van uitzonderlijke gebeurtenissen, een onderliggende winst voor belastingen in de tweede jaarhelft boven die van de eerste helft van 2018.

Ook bij andere bedrijfsonderdelen greep Bekaert in om de winst op te krikken. Bepaalde activiteiten zet Bekaert stop, bijvoorbeeld een Italiaanse fabriek.

(Belga)