Barbara Callewaert: “Ik ben blij met de kansen die ik kreeg”

Barbara Callewaert: "Eens je gebeten bent door de toneelmicrobe, laat ze je niet meer los." © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Ondernemer, Unizo-voorzitter, mama én actrice. Barbara Callewaert verdeelt haar tijd tussen industriële elektriciteit, Harelbeekse ondernemers, haar gezin en haar passie op de planken. “De belangrijkste lessen kregen wij vroeger thuis aan de keukentafel”, zegt ze.

Barbara Callewaert (45) trad al minstens twee keer in de voetsporen van haar vader Luc. In 2013 nam ze samen met haar man Guido Knockaert het familiebedrijf in industriële elektriciteit Callewaert nv over. In januari 2014 werd ze voorzitter van Unizo Bavikhove-Hulste, nu Unizo Leiekracht (Harelbeke). Thuis geniet ze met haar man Guido en twee dochters Elisa (19) en Norah (12) van de natuur en de rust. Ook bij toneelvereniging De Leutemakers vindt Barbara pure ontspanning.

Nu ik er wat beter over nadenk… misschien dat mijn opvolging in het familiebedrijf toch wel in de sterren stond geschreven“, vertelt Barbara Callewaert. “Mijn twee zussen, broer en ik leerden het belangrijkste van het leven aan de keukentafel, onze ouders gaven ons daar het meest brede onderricht. En in de Chiro leerde ik dan mijn man kennen, ook een elektricien. Alles verliep dus behoorlijk vanzelf”, lacht ze.

Roots in ere houden

Barbara leidt samen met haar man het bedrijf dat projecten in industriële elektriciteit realiseert in binnen- en buitenland. “En toch is het heel belangrijk dat je in eigen streek kan blijven werken. Onze roots zijn hier nu eenmaal aanwezig.” De kiem van het bedrijf, dat nu 68 werknemers op de payroll heeft, werd geplant door vader Luc Callewaert en moeder Catharina Decavele. “Mijn ouders hebben een mooi, uniek parcours afgelegd. Mijn vader is in 1973 gestart met een éénmanszaak. Toen we verhuisden naar de Korenstraat in Bavikhove kwamen daar geleidelijk aan hangaars bij. En alles evolueerde, we groeiden doorheen de jaren van residentiële naar enkel industriële elektriciteit in al zijn facetten.

“De belangrijkste lessen kregen wij vroeger thuis aan de keukentafel”

Die specialisatie bracht het bedrijf drie jaar geleden naar het bedrijventerrein Vaarnewijk. “In de Korenstraat en de Hoogstraat was het veel te klein geworden, we hadden geen uitbreidingsmogelijkheden. Nu we hier onze fundamenten hebben, hopen we dat we een even mooi verhaal kunnen schrijven als dat van mijn ouders.”

Wanneer ze met een vraag zit, polst ze naar het advies van vader Luc, maar de volledige leiding is toch in handen van Barbara en haar man Guido. “We hebben veel geluk dat we die kansen hebben gekregen. En dat we bij de overname het vertrouwen vonden bij het personeel. Natuurlijk zijn Guido en ik hierin gegroeid en hebben we ook alle stappen doorlopen, maar die nauwe betrokkenheid met ons personeel is erg belangrijk. Zonder hen, ons menselijk kapitaal, staan we nergens.”

Stem van ondernemer

“In alles wat je doet moet je er tenminste van uitgaan dat je het goed wilt doen en altijd je doel voor ogen houden“, zegt Barbara. Toen haar vader in 2014 na 24 jaar de sjerp van voorzitter van Unizo Bavikhove-Hulste doorgaf, werd dochter Barbara gevraagd voor de functie. “Ik ben er vooral op ingegaan omdat ik met Unizo iets positiefs wilde betekenen voor ondernemers binnen de stad Harelbeke.”

In 2017 fuseerde haar afdeling met die van Harelbeke en bleef Barbara voorzitter. “Elke afdeling had zijn eigenheid en zijn manier van werken. Eigenlijk kenden we elkaar niet goed, dus was het een proces van kennismaking, verloving met daarna de geboorte van Unizo Leiekracht. Het feit dat we een groter draagvlak hebben om zaken te realiseren, te bespreken en af te toetsen is een heel belangrijke drive. Met een bredere kijk op wat er reilt en zeilt binnen de stad, is het zoveel interessanter.”

“Ons sociale en professionele leven speelt zich nog steeds in Harelbeke af”

Barbara vindt dat de ondernemers in Harelbeke, en dat zijn er heel wat, niet altijd de juiste ondersteuning of erkenning krijgen van de stad. “De ondernemers brengen geld in het laatje, zorgen voor tewerkstelling, nemen vaak een ondersteunende taak op zich in om het even welk sociaal engagement. Ik vind het dan ook normaal dat we een forum krijgen. Ik krijg het op mijn heupen van egocentrisch gewauwel en getouwtrek, terwijl met gezond verstand en goede wil veel positiefs kan worden gerealiseerd. Er is al heel wat verbeterd met WOL, maar er is nog werk aan de winkel.”

Gezin en toneel

Om de balans tussen werk en ontspanning in evenwicht te houden, speelt Barbara toneel bij toneelvereniging De Leutemakers. Eén keer per jaar staat ze op de planken. “De Leutemakers is voor mij een andere wereld waarin ik kan ontsnappen. Ik heb er vrienden, er wordt niet over werk, politiek of ondernemen gebabbeld en dat is dus een hele verademing. Eens je de smaak van toneel spelen te pakken hebt, krijg je die er ook niet meer uit.”

Thuis, en dat is in Oostrozebeke, geniet Barbara van de rust en de natuur. “22 jaar geleden vonden we per toeval ons huis in een prachtige omgeving. Het is er zo mooi dat we er niet meer weg willen. En toch spelen ons sociale en professionele leven zich nog altijd in Harelbeke af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier