Aziatische cocktailbar in Langestraat Brugge

James Siow opende een Aziatische cocktailbar in de Langestraat. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de Langestraat opende James Siow, afkomstig uit het Nederlandse Eindhoven maar met roots in Singapore, de Madam Wong’s Bar. “Wij onderscheiden ons van andere cocktailbar’s door de typisch Aziatische toets en de lekkere gerechtjes en dranken uit het hele Aziatische continent”, zegt James Siow.

Liefhebbers van een goeie cocktail, fijne spirtis en lekkere hapjes hebben er een nieuw adresje bij om te ontdekken. In de Langestraat nummer 20 opende James Siow Madam Wong’s Bar. “Ik heb zelf Aziatische roots, vandaar de naam en de look van de bar”, legt James uit. “Mijn prille jeugd bracht ik door in het Nederlandse Eindhoven. Mijn ouders, afkomstig uit Singapore, leerden elkaar kennen in Nederland, waarnaar ze elk afzonderlijk geëmigreerd waren. Voor mijn geboorte trokken ze wel terug naar Singapore. Mijn moeder wilde immers liever daar bevallen omdat ze daar de ziekenhuizen en alle faciliteiten beter kent.”

“Daarna zijn ze terug naar Nederland gegaan. Ik ben dus wel geboren in Singapore, maar ben er niet opgegroeid. In 1990 verhuisden wij met het gezin naar De Haan, waar mijn ouders een Chinees restaurant uitbaatten. Voor mijn middelbare studies ging ik naar het VTI in Brugge, waar ik koeltechnieken studeerde. Een studie die me eigenlijk niet echt boeide en waar ik later ook niet veel mee heb gedaan.”

Singapore

“Ik zocht na die opleiding mijn weg in het leven en besloot om mijn geluk te gaan beproeven in Singapore, waar mijn roots toch liggen. Ik was toen 21 jaar en ben er gebleven tot mijn 29ste. Zonder er een echte opleiding raakte ik toch binnen bij mooie bedrijven en werkte ik in de sales en ook in de financiële sector. Ik werkte er ook in enkele mooie bars, onder meer in de bar van het bekende Marina Bay Sands hotel. Een erg mooie rooftop bar is dat, met de naam Cé La Vi. Ik probeerde er ook zelfstandig aan de slag te gaan, maar dat was niet eenvoudig. Zeker niet toen in 2008 de financiële crisis keihard toesloeg. Ik ben toen naar België teruggekeerd.”

James had in Singapore ontdekt dat een bar uitbaten echt wel zijn ding was. Bovendien kreeg hij ook in de gaten dat het een uitstekende manier was om contacten te leggen die misschien naar nieuwe mogelijkheden kunnen leiden. “Na een paar maanden werkloos te zijn geweest in België, kon ik aan de slag in de bar van het Martin’s Hotel in Brugge, aan de Oude Burg. Daar kreeg ik van de uitbaters veel vrijheid en ik mocht er ook creatief zijn, meedenken over het verder versterken van de bar. Daar heb ik vijf jaar erg graag gewerkt.”

“Maar het bleef toch knagen om volledig zelfstandig aan de slag te gaan. En ik vond dat er in Brugge wel nog ruimte was voor een extra cocktailbar. Er zijn er wel natuurlijk, zoals Groot Vlaenderen, wat zeker een mooie zaak is, maar ik dacht toch iets te kunnen toevoegen. En zo ben ik begonnen met Madam Wong’s Bar. Een cocktailbar met een Aziatische toetst. Dat merk je aan het interieur, met de rode lampionnen onder meer. Mijn vrouw, die interior designer is, hielp me overigens met de inrichting van de zaak.”

Japanse gin

“Ook wat de dranken betreft heb ik uiteraard een typisch Aziatisch aanbod. Zo heb ik bijvoorbeeld Taiwanese saké en wodka, Japanse gin en whiskey en rum uit de Filipijnen. De klassieke cocktails zijn hier te verkrijgen, maar dus ook enkele typische Aziatische specialiteiten. De mensen kunnen aan de bar enkele fijne Aziatische tapas krijgen. Alles wordt vers in huis bereid en vooral de ‘Korean fried chicken’ is onze specialiteit. Dat kost wat tijd om te bereiden, maar ik durf het echt wel een aanrader noemen. Zoiets is in de brede regio quasi nergens anders te verkrijgen.”

“Ik hoop nog wat meer naamsbekendheid te verkrijgen. We draaien niet slecht, maar het kan nog altijd beter. Er komen uiteraard ook toeristen over de vloer, omdat ik mijn zaak ook wel bekend maak via de sociale media, maar ik ben tevreden dat er ook veel lokale mensen, zelfs uit de straat hier, de zaak ontdekken en over de vloer komen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier