Avelgem onderneemt actie om marktbezoek te stimuleren: “Verhuizen? Niet voor de zomer”

(gf)
Redactie KW

De gemeente Avelgem doet dit jaar voor het eerst mee aan de Week van de Markt. Die startte maandag en loopt tot en met zondag 14 april. Burgemeester Lut Deseyn (Gemeentebelangen) wil het initiatief aangrijpen om een mogelijke verhuis naar de Kerkstraat uitvoerig te bekijken en te bespreken. “Het is voor ons belangrijk om daarbij te luisteren naar wat de bezoekers te zeggen hebben”, klinkt het.

Door Jan Steenhoudt

De Week van de Markt is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen, de vzw Ondernemerscentra West-Vlaanderen en de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers. Dit jaar nemen zo’n 44 West-Vlaamse gemeenten deel aan de promocampagne.

De Avelgemse burgemeester Lut Deseyn vindt het een prachtig initiatief en polst meteen naar de meningen over een mogelijke heroriëntering van de markt naar de Kerkstraat. “Het is het tweede of derde jaar dat we op zaterdagochtend markt houden op de parking van het Atheneum”, zegt Deseyn. “Maar het is de eerste keer dat we gaan meedoen aan die Week van de Markt. Het is een mooie kans om de Avelgemse markt op te waarderen en meer bezoekers te trekken, want de laatste tijd slabakken de inkomsten wel wat voor de marktkramers.”

Horeca positief

Omdat de markt op de parking van de middelbare school Het Atheneum plaatsvindt, is het voor bezoekers moeilijk een geschikte of nabij gelegen parkeerplek te vinden. “Het is soms echt een kluwen”, knikt Lut Deseyn. “Daarom denken we al een tijdje na over de verhuizing van de markt. We hebben al overlegd met de plaatselijke horeca, maar ook met de marktkramers in kwestie. De eventuele verhuis naar de Kerkstraat beviel de meesten wel, al waren er een aantal marktkramers die liever de dingen bij het oude zouden houden. De plaatselijke horeca in de Kerkstraat was wel positief. De uitbaters varen er natuurlijk wel bij als de markt naast hun deur zou plaatsvinden. Zo kunnen bezoekers na het winkelen nog een koffietje of aperitiefje drinken. Zo is er meteen ook een betere beleving van de markt.”

Nu zaterdag zijn er maar liefst 30 cadeauzakken te winnen op de markt – Lut Deseyn, burgemeester Avelgem

Deseyn streeft dan ook naar een kwalitatieve markt. “Op onze wekelijkse markt staan er maximaal dertig kramen, waarvan er slechts een twintigtal altijd present tekenen. Het is niet de bedoeling dat we er zoveel mogelijk hebben, wél willen we dat er een voldoende uitgebreid aanbod is en dat de markt gezellig is voor iedereen”, gaat burgemeester Deseyn verder.

“Vooraleer deze plannen concreet kunnen worden, moeten we ook het fiat van de Avelgemnaar verkrijgen. Op zaterdagmorgen 13 april zullen de inwoners in Avelgem de kans krijgen hun mening te geven, want de gemeente zal dan een eigen standje hebben op de markt. Naar aanleiding van de Week van de Markt zijn er dan 30 cadeauzakken te winnen. De bezoekers kunnen een invulformulier krijgen bij de marktkramer waar ze ingekocht hebben, en die moeten ze voor 11.30 uur in de urne aan het gemeentestandje deponeren. De hoofdprijs is een bon van Vlaanderen Vakantieland van 300 euro, de andere 29 zakken zijn gevuld met bonnen van de marktkramers zelf. Als geste heeft de gemeente aan elke zak nog eens een bon van tien euro toegevoegd. Om het helemaal af te maken, deed ook de plaatselijke horeca een duit in het zakje, want ook zij zijn op zaterdagmorgen gul met hun bonnen (lacht). Uiteindelijk is er dus tot 1000 euro aan prijzen te winnen!”

Verhuizen pas in najaar

In ruil voor hun kansen op de flink gespijsde prijzenpot zullen de bezoekers bevraagd worden naar wat ze van de wekelijkse markt vinden. “Het gaat om een enquête met algemene vragen”, duidt Deseyn. “We zullen de mensen vragen hoe de markt volgens hen opgewaardeerd zou kunnen worden, en ook naar hun gemoedstoestand tegenover een heroriëntering van de markt. De verhuis van de markt naar de Kerkstraat is sowieso nog niet voor meteen. Die wordt pas bespreekbaar na de zomer, maar zal wellicht ten vroegste dit najaar doorgaan”, besluit de burgemeester.

De wekelijkse zaterdagmarkt vindt plaats tussen 7.30 en 12.30 uur op de parking van het Koninklijk Atheneum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier