Apotheek op hoek van ‘t Straatje sluit: “Veel vaste klanten kwijtgeraakt”

Voortaan kan je Ann Potteau aantreffen in De Lindeboom. Het pand aan het Stationsplein staat te huur. © TVK
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Het ruime handelspand op de hoek van de Burgemeester Reynaertstraat en het Stationsplein staat te huur. De apotheek van Ann Potteau op het Stationsplein verdwijnt. De zaak fusioneert met De Lindeboom, de apotheek op de hoek van het Schouwburgplein en de Doorniksewijk. Vanaf 1 maart kan je Ann Potteau dan ook aantreffen in De Lindeboom. Het was de gewijzigde verkeerssituatie op het Stationsplein die voor haar de doorslag gaf bij de beslissing om het huurcontract van haar zaak niet te vernieuwen.

Niet alleen is er in ons land al jaren een overaanbod van apotheken, de handel in farmaceutische producten online zorgt ook voor zware verschuivingen in het apothekerslandschap. Het Ministerie van Volksgezondheid moedigt dan ook schaalvergroting en fusies aan. Maar het was vooral de gewijzigde verkeerssituatie in de stad die de apothekeres aan het denken zette, zo vertelde ze ons.

Die fietsparking voor de deur is dan wel handig voor de fietsers, de handel in de buurt heeft er zwaar onder te lijden“, zegt Ann Potteau. Ze woont zelf aan de rand van de stad en rijdt ook met de fiets naar haar apotheek, “maar sinds je hier in de buurt nog nauwelijks met de wagen kunt stoppen, hebben de meeste handelszaken op het plein hun zakencijfer fors zien teruglopen”, legt ze uit. “Het Parkhotel heeft het aantal shifts in het restaurant serieus teruggeschroefd en ook Taelman, de kapperszaak, ziet trouwe klanten wegblijven. Wie met de fiets naar hier rijdt, loopt het station in en komt pas buiten als alle zaken alweer gesloten zijn. Plus het busvervoer is nu bijna ook helemaal naar de achterkant van het station verplaatst. Dat zijn ook mensen die hier niet meer komen. Vroeger kon je hier met de wagen vlug even stoppen om de apotheek binnen te wippen. Dat lukt nu niet meer. En zo ben ik veel vaste klanten kwijtgeraakt.”

De nacht wacht niet

Maar dat is niet de enige reden waarom Ann Potteau haar zaak opdoekt. Ann: “De tol van het zelfstandig apotheker zijn, begint door te wegen. Vooral sinds Maggie De Block met een verandering in de wetgeving de nachtelijke wachtdiensten veel lastiger heeft gemaakt dan ze al waren. De last van die wachtbeurten zullen we nu kunnen verdelen. Dat speelt allemaal mee in de plannen die ik nog heb voor de rest van mijn beroepscarrière. Ik heb nog ruim tien jaar te gaan. En daarom ben ik op een gegeven moment zelf op zoek gegaan of er collega’s interesse hadden in een fusie. Ik zocht uiteraard bij collega’s in de buurt. En gelukkig had men bij De Lindeboom interesse in mijn voorstel.”

Ik kijk er naar uit om met een team te kunnen werken, in plaats van alleen. Het voordeel voor de klant is dat we zes op zeven open zijn. Ook ‘s middags. In mijn apotheek ben ik op woensdag- en zaterdagnamiddag gesloten, dat zal daar niet meer het geval zijn. Doordat we met drie collega’s zijn en een aantal assistenten kunnen we doorlopende openingsuren garanderen van maandagochtend tot en met vrijdagavond. De afstand kan geen bezwaar zijn. Ik zal op amper 200 meter van hier te vinden zijn. Voor de rest blijven alle commerciële engagementen bestaan. De klantenkaart blijft geldig, facturaties waar nodig blijven mogelijk. Alle afspraken die hier bestonden, gaan daar ook kunnen.”

Rechtstreeks

Voor het feit dat de wachtbeurten nu meer dan ooit doorwegen, wijst Ann Potteau naar Maggie De Block. Vroeger werden patiënten tijdens de stille uren – van 22 uur tot 9 uur ‘s morgens – doorverwezen naar een centraal nummer en werden apothekers minder lastiggevallen voor banaliteiten. Sinds de minister de wachtdienstregeling heeft aangepast, kunnen patiënten rechtstreeks contact opnemen met de apotheek van wacht.

Ik ben iemand die de patiënten veel uitleg geeft, ook ‘s nachts als het nodig is

“Tot tien uur ‘s avonds werken, dat ben ik gewoon”, zegt Ann Potteau. “Daar draai ik mijn hand niet voor om. Vroeger werden de oproepen voor de apotheek van wacht door de politie gefilterd. Maar De Block wou het 0900-nummer afschaffen omdat het te duur was. Plus, er waren klachten omdat die buffer bij dringende gevallen soms enkele minuten vertraging met zich meebracht. Maar nu komt de patiënt meteen op jouw nummer terecht of staat hij gewoon aan je deur. En dat kan zes, zeven, acht keer zijn in één nacht. Vaak valt men je lastig om uitleg te vragen bij problemen die moeiteloos overdag zouden kunnen besproken worden.”

Het nachtloket

Ook naar veiligheid toe vindt Ann Potteau die nieuwe regeling geen goed idee. Ann: “Vroeger wist de politie wie er bij je aanbelde. Men had het telefoonnummer van die patiënt. Ze konden eens patrouilleren als ze problemen verwachtten. Ik weet ook wel dat de meeste patiënten geen kwaad in de zin hebben, maar je weet nooit. Er zijn al wel vaker collega’s overvallen.”

“Ik heb ook een nachtloket en ik heb er ook nog gebruik van gemaakt in het begin, maar dan staat daar in de winter om elf uur ‘s avonds een grootvader in zijn hemd met een voorschrift voor antibiotica voor zijn kleinkind aan je deur, en die moet je dan buiten laten wachten, terwijl jij binnen het siroopje oplost en de gebruiksaanwijzing op het etiketje noteert. Dat vraagt eventjes tijd. Dan ga je weer naar je nachtloket en ondertussen staat die man daar helemaal verkleumd te sakkeren omdat je hem niet binnenlaat. Ik versta dat ook wel. Maar je moet consequent zijn. Ofwel gebruik je altijd een nachtloket, ofwel niet. Maar je kunt niet à la tête du client beslissen wie je binnenlaat en wie niet. Bovendien gebeurt de hele transactie via de schuif. De patiënt stopt je het voorschrift en zijn geld toe. Betalen met de kaart lukt niet, want om elektronisch te betalen, moet je de mensen kunnen binnenlaten. Dus moeten ze naar een betaalautomaat in de buurt om geld af te halen. Mensen zijn daar niet op voorzien. Het nachtloket is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden voor de veiligheid. Maar het is niet praktisch en niet empatisch. Je kunt de mensen geen uitleg geven. Ik ben iemand die de patiënten graag veel uitleg geeft, ook ‘s nachts als het nodig is.”

Bij collega

Problemen waar Ann Potteau binnenkort niet langer alleen hoeft over te piekeren. Vanaf 1 maart vind je haar bij haar collega Liesbeth Vanwettere in apotheek De Lindeboom in de Doorniksestraat 24 in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier