Actiecomité Onledemolen uit Gits vreest voor overlast door komst stal

Deze buurtbewoners steunden de benefietwandeling van het actiecomité. (Foto EV) © (Foto EV)
Redactie KW

“Onledemolen is een prachtige, groene omgeving met een rijke geschiedenis. Dat willen we graag zo houden”, klinkt het bij het actiecomité van Onledemolen. Zij protesteren tegen de komst van een stal voor 30.000 slachtkuikens en 4.800 vetkalkoenen. “We zijn als de dood voor het fijn stof dat van dergelijke stallen komt.”

Vorige zondag verzamelden een dertigtal bewoners van Onledemolen voor een benefietwandeling in hun eigen buurt en rond de Huwynsbossen. Gids van dienst was Rosa Vandenbulcke. Zij toonde hen de mooiste plekjes en gaf op uitgelezen plaatsen telkens wat achtergrondinformatie. “Ik ben geboren en getogen op Onledemolen en heb zodoende een band met deze streek. Het was dus wel even schrikken toen we vorig jaar hoorden dat een bijna gepensioneerde landbouwer ging samenwerken met een industriële veevoederfabriek om hier stallen neer te zetten voor 30.000 kippen of kalkoenen”, steekt Rosa van wal. Het gaat hier over veeteler Bouckaert die op de hoek Heistraat-Klytgatweg zijn bestaand bedrijf wil uitbreiden. Het perceel staat ingekleurd als landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

Actiecomité

Enkele buurtbewoners sloegen de handen in elkaar en richtten een comité op. “We ondervonden direct veel steun, zowel van buurtbewoners als van mensen met een groen hart. Een vijftigtal mensen ondertekenden meteen de petitie. Van bij het begin hebben we een positieve, serene aanpak vooropgesteld. We willen zeker met niemand ruzie en viseren de landbouwers niet. Er is hier een goede sfeer op Onledemolen en dat willen we ook behouden. Wel hebben we een aantal grote bezorgdheden. We zijn ten eerste als de dood voor het fijn stof dat van dergelijke stallen komt, maar ook de geurhinder en de toename van het verkeer zijn zaken waar we mee zitten”, verduidelijkt comitélid Jan Seynaeve.

“We zijn als de dood voor het fijn stof, maar ook voor de geurhinder”

Rosa onderstreept vooral de verstoring van het landschap: “Hier passeren zowel het Heihoekwandelpad als een mountainbikeroute. De Huwynsbossen zijn de groene long van Gits en Lichtervelde. Onze buurt wordt dus steeds waardevoller op toeristisch en recreatief vlak. Hoe jammer is het niet om dat te verstoren? We vragen ons toch wel af in welke mate het positieve advies van de gemeente en provincie heeft bijgedragen tot de versterking van dit landschappelijk waardevol gebied?”

Groene gordel

Het actiecomité heeft intussen al een lange weg achter de rug. Zowel de gemeente als de provincie keurden de milieuvergunning van het bedrijf goed. Het voldeed dan ook aan alle noodzakelijke wettelijke verplichtingen. “Het gemeentebestuur legde wel een aantal extra voorwaarden op, zoals de verplichting om een groene gordel te voorzien rond het bedrijf,” vervolgt Joris Wybo. “Wij vrezen echter dat deze wettelijk opgelegde normen ontoereikend zullen zijn. Een voorbeeld is de installatie van een stofbak om het fijn stof op te vangen. In feite zijn er veel betere installaties mogelijk, maar die zijn duur en niet wettelijk verplicht. Vandaar dat ze in België zelden gebruikt worden.”

Het comité betwistte de beslissing van de provincie waarna het dossier op het bureau van Joke Schauvlieghe belandde. Die keurde op haar beurt de milieuvergunning goed. “Onze enige optie nu is die beslissing aan te vechten bij de Raad van State. We hebben een advocaat die onze belangen behartigt en hopen uiteraard op een positieve uitkomst, maar dat is moeilijk in te schatten. Vandaar organiseren we deze benefietwandeling om wat geld in het laatje te brengen en de kosten van de procedure te dekken.”

Deze Gitsenaars zijn niet de enigen die protesteren tegen de komst of uitbreiding van een grootschalig pluimveebedrijf. Ook in gemeenten als Wervik en Moorslede zijn momenteel gelijkaardige procedures lopende die uitgaan van buurtbewoners. “Misschien dat ons protest en projecten zoals Curieuzeneuzen de politiek wakker schudden en de gevaren van fijn stof duidelijk zullen maken. Wij hebben echter de tijd niet om daarop te wachten. We hopen in elk geval de uitbreiding zo lang mogelijk tegen te houden.”

Voorwaarden opgelegd

“Als gemeentebestuur hebben wij uiteraard alle begrip voor de bezorgdheden van de omwonenden”, horen we van burgemeester Rita Demaré. “Vandaar dat wij in ons advies aan de provincie nog extra voorwaarden opgelegd hebben aan de eigenaar. Rondom de nieuwbouw eisten we om de vier meter een hoogstamboom met een diktemaat van 12 cm bij aanplant. Wanneer het bedrijf voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en de randvoorwaarden respecteert, kunnen wij niet anders dan een positief advies uitbrengen. Het betreft trouwens een uitbreiding van een landbouwbedrijf in landbouwgebied. Wat niet wegneemt dat we begrijpen dat de buurtbewoners zich zorgen maken.”

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier