Aannemer Bart De Pauw parkeert buiten de stad en komt met de fiets naar de werf

Redactie KW

De Brugse aannemer, die het ook heeft over reacties op zijn naam, werkt zo aan zijn conditie én bespaart vooral op de factuur van zijn klanten.

Door de uitbreiding van de betalende zone moeten aannemers, maar ook schilders of renovatiebedrijven, sinds vorig jaar op veel meer plaatsen in de stad dagelijks 20 euro neertellen voor het gebruik van één parkeerplaats.

Als ze met meerdere voertuigen komen, loopt dat bedrag aardig op, zeker als het werk enkele weken of zelfs maanden kan duren. Aannemer Bart De Pauw krijgt daar als zaakvoerder van De Brugse Karweidienst steeds vaker mee af te rekenen. “Elke keer opnieuw moeten we de huur van een parkeerplaats doorrekenen op onze facturen. Uiteindelijk is de klant het grootste slachtoffer. Maar dat betekent ook dat we potentiële klanten in de binnenstad veel moeilijker over de streep kunnen trekken”, zegt De Pauw.

Voor een periode van zes maanden zou de huurprijs voor afwisselend twee en drie bestelwagens oplopen tot 7.000 euro

Daarom komt hij nu met een originele oplossing uit de bus. Tijdens een gesprek met een van zijn klanten in de Ezelstraat was het heikele thema aan bod gekomen. De klant was verwonderd over de hoge parkeerprijs – voor een periode van zes maanden zou de huurprijs voor afwisselend twee en drie bestelwagens oplopen tot 7.000 euro – en vroeg een oplossing uit te werken. In het andere geval dreigde de deal in het water te vallen. “Daarom besloten we om met de fiets naar de werf te komen”, zegt Bart.

Niet ideaal, maar het bespaart onze klant een pak geld

Concreet wordt al het materiaal elke ochtend afgezet aan het huis waar moet gewerkt worden. Nadien worden de bestelwagens weggereden buiten de stad om ze te parkeren in de blauwe zone. Met een parkeerschijf kan dan vier uur gratis geparkeerd worden. “Nadien duiden we een vrijwilliger aan die om de vier uur op de fiets springt om de parkeerschijven te veranderen van uur. Niet ideaal, maar het bespaart onze klant een pak geld”, aldus De Pauw. “Het gaat in dit geval om een totaalrenovatie die ongeveer zes maanden in beslag neemt. De meeste dagen hebben we minstens twee parkeerplaatsen nodig, op sommige zelfs vier. Als je weet dat dit dagelijks per plaats 20 euro kost… Dan is de rekening snel gemaakt.”

De Pauw beseft dat Brugge lang niet de enige stad is waar aannemers moeten betalen voor een plaats.

Aannemer Bart De Pauw parkeert buiten de stad en komt met de fiets naar de werf

In Antwerpen of Gent raken sommige collega’s zelfs niet meer binnen met hun verouderde bestelwagens. Daar is het dus nog erger. Maar toch: waarom kan dat niet goedkoper? Mensen die hun gevel willen renoveren, krijgen een premie. Maar wat is de waarde daarvan als die volledig opgaat aan het betalen van een parkeerplaats voor de aannemer? Ik overweeg zeker om in de toekomst hetzelfde principe te blijven toepassen. Nog een voordeel van dat fietsen is dat mijn conditie er sterk op vooruit zal gaan”, glimlacht Bart.

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) begrijpt de vraag van de aannemers. “Toch passen we geen andere regels toe dan in andere steden. Of ik een probleem heb met een aannemer die de betaling omzeilt? Neen, iedereen werkt zoals hij of zij dat wil“, aldus Landuyt.

(MM)

“Geen pretje om Bart De Pauw te zijn”

De Brugse aannemer kreeg de laatste weken uiteraard ook heel wat reacties op de uitspattingen van zijn naamgenoot die onder vuur ligt voor grensoverschrijdend gedrag. De Pauw – niet de echte – ziet er de humor wel van in. “Zolang ze weten dat ik niet zo ben, is het goed”, lacht de Bruggeling.

Talloze sms’jes kreeg ‘de Brugse De Pauw’ de laatste twee weken in zijn inbox. “Mij mag je nog steeds sms’en, Bart. Zelfs na je escapades”, was een van de eerste. De dagen nadien bleven de plagende berichten binnenstromen. Ook op sociale media was de man even het middelpunt van spot. “Ach, binnenkort volgt er iemand anders en zijn de mensen de hele heisa vergeten. Dan kan ook de rust rond mijn naam terugkeren”, zegt Bart, die bij het losbarsten van de mediastorm op vakantie was in de Ardennen. “Je moet niet onderduiken. Ze weten je wel te vinden”, kreeg hij daarop als antwoord.

De ‘plagende’ reacties van vrienden en familie kan De Pauw naar eigen zeggen perfect plaatsen. Naar de buitenwereld toe loopt hij dezer dagen echter niet te koop met zijn naam. “In de gloriejaren van mijn naamgenoot vond iedereen dat enorm tof. Nu is dat wel wat anders. Van mij mag de storm dus zeker snel gaan liggen”, besluit Bart De Pauw met de glimlach.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier