Aanleg hoogspanningskabel tussen Zeebrugge en Zomergem in cruciale fase

Redactie KW

Netbeheerder Elia werkt momenteel aan een tracé van 10 kilometer waar de kabels van 380 kilovolt onder de grond verdwijnen ter hoogte van Damme. Elia gaf donderdag een inkijk.

Na een lange procedureslag kon er in maart 2015 eindelijk van start gegaan worden met de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding van 47 kilometer. De werken zitten volgens Elia op schema. Deze maand begonnen de voorbereidingen voor een ondergronds traject tussen Vivenkapelle en Brugge, goed voor 10 kilometer.

“De aanleg van een ondergrondse 380 kiloVolt-verbinding over deze afstand is uniek in België“, zegt projectleider Arianne Mertens. “Met de vier circuits die we ondergronds plaatsen, is dit zelfs uniek in de wereld door het grote vermogen dat we vervoeren. Dit project biedt ons dan ook de mogelijkheid om bij te leren over de techniek, zonder hierbij al te grote risico’s te nemen naar bevoorradingszekerheid.”

“Met behulp van een monitoringsysteem gaan we de werking van de ondergrondse verbinding op ons hoogspanningsnet nauwlettend opvolgen. Met de resultaten van deze monitoring kunnen we nadien bepalen of verdere toepassing van deze techniek voor dit spanningsniveau wel opportuun is voor nieuwe verbindingen”, aldus Mertens.

De voorbije weken werden al horizontale boringen uitgevoerd onder straten en spoorwegen zodat de hinder voor het vervoer tot een minimum beperkt is. Onder het Boudewijnkanaal in Brugge komt zelfs een ondergrondse tunnel, tot wel 32 meter diep, om de kabels door te trekken. Hiervoor zijn al grote schachten aan beide zijden van het kanaal gebouwd.

Vanaf januari 2016 worden de kabels aangelegd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier