478 leegstaande bedrijfsgebouwen in West-Vlaanderen

Redactie KW

178 daarvan zijn landbouwbedrijven.

Vlaanderen telt 2.356 leegstaande commerciële panden. Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V) geantwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA). In West-Vlaanderen zijn het er 478.

De meeste leegstaande panden hebben betrekking op de sector landbouw, jacht en toebehorende diensten. West-Vlaanderen staat hier procentueel gezien bovenaan met ruim 35,74 procent, goed voor 178 leegstaande panden. De sector maakt ruim 28 procent uit van de totale leegstaande panden.

Na de landbouwsector staan vooral panden voor kleinhandel en reparatie voor consumentenartikelen. Daarna staan het meeste panden leeg in de categorie overige diensten (168) verkoop en reparatie van auto’s en motoren (159) en groothandel voor auto’s en motoren (179).

Potentieel van leegstaande ruimte

Vlams parlementslid Axel Ronse wil dat er eerst gekeken wordt naar het potentieel van de leegstaande ruimte alvorens nieuwe ruimtes te creëren. Bovendien wil hij dat de leegstandsheffing niet al te zeer in duur beperkt wordt, omdat investeerders vaak nog volop bezig zijn met een nieuw project.

Ronse vraagt ook in het kader van het op te maken Beleidsplan Ruimtelijk Vlaanderen om ruimte te creëren voor economische ontwikkeling in die ruimtes in plaats van woonfuncties. En hij wil dat de inventaris wordt opgemaakt op basis van effectieve vloeroppervlakte in plaats van perceeloppervlakte.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier