20.000 euro in de vuilnisbak: succes kadobonnnen heeft dure keerzijde

Na een vraag van Raadslid Heidi Craeynest (N-VA) blijkt dat 20.000 euro aan kadobonnen niet werden ingewisseld binnen de verjaringstermijn. © SLW
Stefaan Lernout

De Wevelgemse kadobon is een succes. Tot nu toe spendeerde de Wevelgemnaar voor 277.000 euro kadobonnen bij de lokale handelaars. Nu blijkt echter dat 20.000 euro niet werd ingewisseld. De vervaldatum van die bonnen is ondertussen ook overschreden. Zonde, vindt gemeenteraadslid Heidi Craeynest.

De Wevelgemse kadobon werd in september 2015 gelanceerd, bedoeld om lokale handelaars te ondersteunen. Een schot in de roos zo blijkt, want sinds de start werd er voor 277.000 euro kadobonnen ingewisseld bij de Wevelgemse handelaars.

De bonnen zijn te verkrijgen in het gemeentehuis en via automaten. Aanvankelijk in Wevelgem, ondertussen staat er een dergelijke automaat in Gullegem en straks ook in Moorsele. Ondertussen hebben zich meer dan 200 handelaars aangesloten. Het initiatief dat indertijd door schepen Marie De Clerck (CD&V) werd gestart, slaat dus aan bij zowel handelaars als inwoners.

Geschenk bij jubileum

In 2016 werden er voor 83.845 euro bonnen uitgegeven, in 2017 was dat bedrag al aangegroeid tot 98.915 euro. Vorig jaar werd niet minder dan 110.590 euro in omloop gebracht. Het moet gezegd dat zowat de helft daarvan door de gemeente wordt geschonken ter gelegenheid van een huwelijk, een geboorte of een jubileum. Een handelaar die een geschenkbon aanvaardt, kan die registreren op het online platform en bekomt zo betaling van de geleverde diensten of producten.

Toch klonk er op de voorbije gemeenteraad een kritische noot. Heidi Craeynest (N-VA) had vragen bij de vervaldatum van de Wevelgemse kadobon. Die is een jaar geldig. Hoewel die datum duidelijk vermeld staat, blijken heel wat bonnen de weg naar de handelaar niet of te laat te vinden. Van die 277.000 euro verkochte bonnen werd 19.840 euro niet geïnd. Iets meer dan zeven procent is in de bodem van de keukenlade beland. “Dat is een behoorlijke som die in de gemeentekas terecht komt”, merkte Heidi Craeynest op. “Wat vangt het bestuur daarmee aan? We kunnen maar hopen dat het terug in de lokale economie wordt geïnvesteerd.”

“Dat gebeurt inderdaad”, beaamt Kevin Defieuw (CD&V), schepen van Economie. “Het wordt opnieuw in de lokale economie gestopt. Het systeem van de kadobonnen vaart er zelfs wel bij. De twee nieuwe automaten kosten samen 26.000 euro, de jaarlijkse licentie 7.000 euro en verder wordt heel wat promotie gemaakt voor de Kadobon. Kijk maar naar de placemats die we gebruiken bij toeristische evenementen.”

“Maak Bon langer geldig”

Raadslid Craeynest was niet helemaal tevreden met dit antwoord. “Die kost voor onderhoud en licentie heb je als gemeentebestuur sowieso. Die kost zal in het budget wel voorzien zijn, de niet geclaimde kadobonnen zijn extra inkomsten die op een andere manier in de lokale economie geïnvesteerd kunnen worden. Bovendien vinden wij dat de kadobon een langere geldigheidsduur moet hebben. Waarom staat er eigenlijk een vervaldatum op?”

We steken dat bedrag weer in de lokale economie – Kevin Defieuw, schepen van Economie, CD&V

“Reeds vroeg bemerkten we dat niet alle bonnen werden geïnd”, geeft schepen Defieuw toe. “In november 2017 besloten we met het college om daar flexibel mee om te gaan. Bij het overschrijden van de vervaldatum betalen we onder bepaalde omstandigheden de bon terug. Tenzij we vaststellen dat het steeds dezelfde inwoners of handelaars zijn die langskomen met vervallen bonnen. Het bedrag van niet geïnde bonnen is bijgevolg heel wat lager dan vermeld.”

Voor de besteding van de niet geïnde kadobonnen heeft Heidi Craeynest een aantal voorstellen. “De bon mag wel een nieuw kleedje krijgen, het oogt allemaal wat oubollig. Ook de geschenkverpakking mag iets hipper, zo’n doosje is niet echt uitnodigend om open te maken. Met dat bedrag kan je een wedstrijd organiseren bij de deelnemende handelaren, waarbij de klanten bonnen kunnen winnen. Of de gemeente kan investeren in herbruikbare zakken. Ideeën genoeg.”

Schepen Kevin Defieuw beloofde om de opmerkingen mee te nemen naar een volgende ontmoeting met de leverancier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier