Rubriek Economie

112 Slovaakse vrachtwagens in beslag gesteld op bedrijventerrein in Zeebrugge

19/11/17 om 21:22 - Bijgewerkt op 20/11/17 om 11:20

Bij een gecoördineerde actie tegen sociale dumping zijn op een bedrijventerrein in Zeebrugge maar liefst 112 Slovaakse trekkers in beslag genomen. Dat meldt Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. Een transportbedrijf uit Zeebrugge doet via een Slovaakse onderaannemer een beroep op Roemeense chauffeurs.

112 Slovaakse vrachtwagens in beslag gesteld op bedrijventerrein in Zeebrugge

De Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen en de sociale inspectiediensten hebben zondag een inval gedaan bij North Sea Express (NSE). Die onderneming doet voor transportopdrachten een beroep op de Slovaakse onderaannemer East Transport Leasing (ETL). Bij ETL zijn vooral Roemeense chauffeurs aan de slag. Tijdens de actie werden zondag ook de kantoren van NSE doorzocht.

De aanwezige Roemeense truckers werden verhoord door de onderzoekers. "Duidelijk werd dat de chauffeurs niet akkoord zijn met hun werkomstandigheden en eisten dat er dringend zou worden tussengekomen", aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. De chauffeurs stelden ook hun leefomstandigheden aan de kaak. Andere vrachtwagenbestuurders van ETL kregen zondagochtend via hun boordcomputer de melding dat ze tijdens de actie absoluut niet naar de parking van NSE mochten komen.

De in beslag genomen trucks staan nog steeds ter plaatse. De chauffeurs zelf slapen in hun camions, dus die zullen daar nu in groep moeten kamperen

De in beslag genomen trucks staan nog steeds ter plaatse. De chauffeurs zelf slapen in hun camions, dus die zullen daar nu in groep moeten kamperen © AF

Bij de actie werd nagegaan of de Slovaakse onderaanneming en haar opdrachtgever zich schuldig maken aan sociale dumping. Dat betekent dat de bewuste bedrijven mogelijk systematisch hun sociaalrechtelijke verplichtingen in België omzeilen. "Op deze wijze ontstaat oneerlijke concurrentie met ondernemingen die zich wel aan de regels houden", legt De Ketelaere uit.

De West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent zal nog verder onderzoek voeren in de zaak

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!