1 op de 3 West-Vlaamse gemeenten kent laagste werkloosheid in 15 jaar

Redactie KW

Het aantal werklozen daalt in onze provincie. In twee gemeenten is dat aantal zelfs uitzonderlijk laag. Hooglede en Lichtervelde halen de absoluut laagste werkloosheidsgraad van het land.

En hoewel Hooglede in 2016 nog een lagere werkloosheid kende dan eind 2017, heeft de gemeente samen met Lichtervelde wel de laagste werkloosheidsgraad: 2,5. Dat wil zeggen dat per 100 beroepsactieve mensen in Hooglede en Lichtervelde er ruim 2 te vinden zijn die geen job hebben. Dat is een absoluut laag de laagste werkloosheidsgraad van heel Vlaanderen en dus uitermate positief cijfer.

Maar ook in de meeste andere gemeenten daalt de werkloosheid heel diep: een op de drie gemeenten in onze provincie telde eind vorige maand het minst aantal werkzoekenden.

Toch uitzonderingen

Toch zijn er uitzonderingen. Aan de kust bijvoorbeeld. Enkele kustgemeenten tellen meer werkzoekenden dan het jaar voordien. Dat is zo in Middelkerke (+ 7 procent), Nieuwpoort (+ 3 procent), De Panne (+2 procent) en in Bredene (+ 1 procent).

Het laagste aantal werkzoekenden van de voorbije 15 jaar én het hoogste aantal niet ingevulde vacatures

Maar ook enkele gemeenten in regio’s die bekend staan om hun lage werkloosheid zien ineens meer werkzoekenden onder de inwoners. Zo gaat Roeselare met een beperkte stijging van net geen 2 procent in tegen de trend. Een merkwaardig gegeven, want de economische activiteit in de stad loopt niet terug, maar één van de verklaringen is te vinden bij migranten voor wie het vinden van een job niet al te gemakkelijk verloopt.

De regio’s met de laagste werkloosheid sinds 15 jaar zijn de arrondisssementen Ieper en Diksmuide. Maar ook in die streek zijn er uitzonderingen. Heuvelland bijvoorbeeld kende vorig jaar een forse toename van de werkloosheid: met bijna 12 procent. Langemark-Poelkapelle scoort nog slechter: daar nam het aantal werkzoekenden met ruim 13 procent toe.

Keerzijde

In Tielt luiden ondernemers de noodklok: er is zo weinig reserve op de arbeidsmarkt dat het haast niet meer mogelijk is om er de vacatures in te vullen. En uitgerekend nu, terwijl de werkloosheid in een op drie West-Vlaamse gemeenten een diepterecord scoort, gaat dat aantal vacatures zelfs pieken. In onze provincie waren er de voorbije 15 jaar zelfs nooit zoveel vacatures als in 2017. In vergelijking met 2016 zijn ze zelfs met een vijfde toegenomen. In Tielt is dat zelfs met een toename van 66 procent.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier