Zussen brengen kinderboek uit met focus op klimaatsverandering

Cristel Casteleyn (links) en Inge Casteleyn. © (Foto Frank)
Redactie KW

De zussen Inge en Cristel Casteleyn vinden dat in kinderboeken de opwarming van de aarde en de multiculturele samenleving onvoldoende aan bod komt. De twee staken daarom zelf de handen uit de mouwen. ‘Luna en de elfen van Alifea’ wordt straks voorgesteld.

Het is alle hens aan dek bij de elfen van Alifea! In de mensenwereld begint het ijs te smelten en de elfenwereld, Alifea, dreigt onder water te komen. Het is de aanzet voor een boek vol avontuur waarin kinderen op een ongedwongen en leuke manier meer te weten komen over de klimaatsverandering.

“Want in kinderboeken komt dat thema nauwelijks aan bod”, zegt auteur Inge Casteleyn die het boek samen met haar zus Cristel creëerde. “Er bestaan maar bitter weinig kinderboeken waarin aandacht wordt besteed aan actuele thema’s zoals milieu, klimaatsverandering en multiculturele samenleving. Zeker voor de leeftijd van 9 tot 10 jaar. De kinderboeken die hier dan wel op ingaan, benaderen het meestal op een wetenschappelijke manier.”

Creatief

De zussen zijn afkomstig uit Roeselare. Inge woont in Merelbeke, Cristel in Izegem. Beiden zijn nogal creatief aangelegd. Zo is Inge creatief therapeute. Ze geeft keramiekles aan kinderen en organiseert creatieve kampen. Vaak krijgen die al op de een of andere manier een insteek rond milieu of de multiculturele samenleving. Er wordt rond bepaalde landen gewerkt of met natuurlijke materialen. Cristel is dan weer grafisch vormgever, en ze geeft les in avondonderwijs.

Samenleving

De twee wilden echter hun creativiteit ook eens samen, buiten hun beroepsleven, kwijt. “We praatten hier al langer over. We dachten al enkele jaren na om een of ander project te starten”, zegt Cristel. “Maar nu is het er eindelijk van gekomen: een kinderboek over de opwarming van de aarde.”

Luna en de elfen van Alifea kwam uit op 5 oktober. Het boek behandelt de opwarming van de aarde en de multiculturele samenleving op een speelse manier. Cristel vulde het verhaal aan met prachtige illustraties. “Via kleine nota’s in het boek krijgen de kinderen meer informatie en tips over verschillende items. Wat kunnen we doen om de natuur een handje toe te steken? Wat zijn broeikasgassen?”, zegt Inge.

Problemen

Uit ervaring weet ze dat thema’s, op een speelse manier aangebracht, de kinderen veel meer bijblijven dan met een meer abstracte, wetenschappelijke uitleg. “In ons fictieve verhaal krijgen kinderen voeling met de figuren, als deze in de problemen komen door de gevolgen van de opwarming. Er wordt een beroep gedaan op het empathisch vermogen van de lezer. De personages hebben hulp nodig. Het gaat, naast die van de planeet, ook over hun toekomst. Het redden van de planeet en milieubewust worden, wordt op een onderliggend niveau geïnstalleerd”, zegt Inge nog.

‘Luna en de elfen van Alifea’ is online verkrijgbaar via www.deleeswinkel.be. Ook op de Facebookpagina ‘De elfen van Alifea’ kan het boek gevolgd worden. Bovendien zijn enkele boekvoorstellingen gepland. Een eerste activiteit is een tentoonstelling met de originele tekeningen en een signeersessie tijdens Buren Bij Kunstenaars in Meilief, Melkmarktstraat 6 in Izegem op 20 oktober van 16 tot 18 uur en op 21 oktober van 15 tot 17 uur. Op 10 november is de bib van Izegem de plaats van afspraak met om 10 en 11 uur de voorstelling én een workshop voor kinderen. Diezelfde zaterdag en ook op zondag 11 november is het werk ook present op de boekenbeurs in zaal ISO. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier