“Zonder onze sponsors geen artiesten op Tabakommegang”

Voorzitter Bernard De Marez, hier geflankeerd door de leden van Swoop op Tabakommegang: "Het is onvoorstelbaar hoeveel grote artiesten al op ons podium stonden." (Foto Luc Bouckhuyt)
Philippe Verhaest

Will Tura, De Romeo’s, Natalia en zelfs K3. Het zijn maar enkele topnamen uit de Vlaamse showbizzwereld die sinds 1995 op Tabakommegang zijn neergestreken. “En al 23 jaar houden we onze vedettenparade gratis”, zegt voorzitter Bernard De Marez. “Met dank aan onze sponsors, want zonder hen geen artiesten.”

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Overleven als Artiest‘.

Tabakommegang is al van kort voor de Tweede Wereldoorlog een vaste waarde op de Sint-Antoniusparochie. Die strekt zich uit over Meulebeke, Pittem en Ardooie en wordt in de volksmond vaak ‘t Veld genoemd. “Aanvankelijk was het een katholiek feest om de tabaksoogst te doen slagen”, legt Bernard De Marez (65), voorzitter van het feestcomité ‘t Veld, uit.

In 1995 kreeg het traditionele volksfeest een stevige wending. Sindsdien staat zondagnamiddag garant voor een stevige vedettenparade. “Met onze tienkoppige bestuursploeg wilden we het over een iets andere boeg gooien, want zaken als een Spel Zonder Grenzen en een ezelkoers sloegen steeds minder aan. We zijn voorzichtig van start gegaan met twee artiesten: de onbekendere John West en Barbara Dex, die in 1993 nog de Belgische kleuren verdedigde tijdens Eurosong. Sindsdien is ons concept alleen maar gegroeid.”

Anno 2018 lokt de jaarlijkse vedettenparade telkens twee- tot drieduizend mensen naar ‘t Veld. “Het overstijgt al lang onze eigen parochie”, lacht Bernard. “De koer van het transportbedrijf Wittouck raakt elk jaar weer gevuld met bezoekers uit alle windstreken. Daar zijn we erg gelukkig mee, want het was nooit onze ambitie om zó groot te worden.”

Minder drankverbruik

Ook na al die jaren houden Bernard en co vast aan het principe om tijdens de vedettenparade geen toegangsprijs te vragen. “Daarmee zijn we redelijk uniek, maar het is een bewuste keuze. Tabakommegang moet immers een volksfeest blijven, maar tegelijk is het erg straf als je ziet wie hier allemaal de revue is gepasseerd… In 2000 stond K3 hier op het podium, een jaar later liet Milk Inc het spreekwoordelijke dak de lucht in gaan. Natalia zakte al naar ‘t Veld af, net als De Romeo’s en Will Tura. Daar staan we zelf soms van te duizelen.”

Jaar na jaar zien we de boekingsprijzen de hoogte in gaan. Hopelijk kunnen we onze gratis-politiek nog lang hanteren…

Die vele artiesten naar ‘t Veld halen, dat kan enkel en alleen dankzij de steun van een pak sponsors. “We hebben een vierhonderdtal ondernemingen die ons een duwtje in de rug geven en zonder hen zou het onmogelijk zijn om een degelijke line-up in elkaar te boksen. Zij drágen Tabakommegang. Onze lopende kosten dekken we aan de hand van de inkomsten van het drankverbruik, maar dat zien we jaar na jaar teruglopen. Mensen drinken gewoon steeds minder…”

Dat topnamen als Christoff, Willy Sommers en Peter Koelewijn zo graag naar ‘t Veld afzakken, heeft met een pak factoren te maken. “Ten eerste is ons terrein perfect om een shownamiddag te organiseren en we leggen de muzikanten ook in de watten. In al die jaren was er amper één artiest die zich hier niet goed voelde. Dat zegt veel. Alleen spijtig dat we de voorbije 23 jaar de boekingsprijzen alleen maar de hoogte hebben zien in gaan. Daarom moeten we elk jaar opnieuw creatief uit de hoek komen om een aantrekkelijk programma samen te stellen.”

“Komende zomer kunnen we op zondag 29 juli Jo Vally, Sandra Kim, Bart Kaëll en Barbara Dex serveren én is de ingang opnieuw gratis. De vraag is echter hoe lang we dit concept zonder toegangsprijs nog zullen kunnen hanteren. Hopelijk nog járen, want Tabakommegang moet altijd een echt volksfeest blijven.”