Zeven lokale modellen geven kleur aan het Tabaksmuseum

Fotograaf Karel Waignein zorgde in het Tabaksmuseum voor een reeks intrigerende foto's. De Geluwse kunstfotograaf en zijn modellen: Filiep Vanrobaeys, Christian Desmarets, Karel Waignein, Lisa Verhaeghe, Greta Descamps, Ine Serrus en Alain Van den Neste. Ontbreekt: Philippe Deleu. © LVW
Redactie KW

De expositiezaal vooraan in het Nationaal Tabaksmuseum van Wervik kreeg een compleet nieuwe invulling. Blikvangers zijn een levensgrote dromedaris van het sigarettenmerk Camel en een reeks intrigerende en ludieke foto’s. Hiervoor stonden in de studio van beroepsfotograaf Karel Waignein uit de Ieperstraat in Geluwe zeven inwoners uit Wervik, Geluwe en Ter Hand model.

Door Erik De Block

De expositiezaal vooraan stond met de tentoonstelling ‘No Smoke-No Soldiers’ vier jaar lang in het teken van de herdenkingsperiode ‘100 jaar Groote Oorlog’. “Toen werd het belang van tabak tijdens de oorlogsjaren toegelicht”, vertelt Kris Deronne. “Met de inhoudelijke herinvulling wordt nu opnieuw de focus gelegd op de kern van het tabaksverhaal. Van de ontdekking van de tabak, de link tussen tabak en Wervik, de verschillende gebruiksvormen, de verleidelijke tabaksreclame, de smokkel in de regio en enkele thematische benaderingen.”

Het stadspersoneel kon weer rekenen op verschillende vrijwilligers van de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum. Er zijn heel wat mooie stukken te zien uit de collectie van het Nationaal Tabaksmuseum en de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum. Blikvanger zijn de prachtige foto’s van Karel Waignein. “We zijn trots dat hij zijn artistieke medewerking verleende“, aldus schepen van Toerisme Geert Bossuyt (SP.A). “Karel brengt het tabaksfenomeen op een eigentijdse en onnavolgbare wijze in beeld. De prachtige foto’s betekenen een grote meerwaarde voor de tentoonstelling en zorgen ongetwijfeld voor een bijkomende aantrekkingskracht.”

Cowboy

Een van de modellen is Alain Van Den Neste (59) . Hij groeide op in Wervik en woont in Geluwe. Jarenlang was Alain griffier op de Rechtbank van Eerste Aanleg in Ieper. Als ‘cowboy’ is hij een kleurrijk figuur. “Ik vind mijn foto heel geslaagd”, zegt Alain. “Ik moest van Karel kijken met de blik van Clint Eastwood. Ik voel me in die rol een acteur. Bij toneelgilde Onder Ons Geluwe, het verdwenen Nieuw Werviks Theater maar ook in Ieper en Poperinge stond ik tijdens 42 toneelvoorstellingen op de planken. Ik werd gevraagd door de fotograaf. Hij zocht een cowboy en in Geluwe is er maar één en dat ben ik.” (lacht)

Alain Van den Neste en zijn dubbelganger in het Tabaksmuseum.
Alain Van den Neste en zijn dubbelganger in het Tabaksmuseum.© LVW

Een ander model is de zelfstandige huisschilder Christian Desmarets (73). De vurige supporter van Cercle Brugge maakt abstracte schilderijen. “Het resultaat is buitengewoon”, aldus Christian over zijn foto met een ferme sigaar. “Karel is een echte kunstenaar. Ik moest van hem mijn vuile kleren aantrekken. Als ik op zolder in mijn atelier bezig ben, dan draag ik altijd een marcelleke. (lacht) Ik moest uitbeelden dat die sigaar ontplofte en ik schrok. Het was een ongelofelijke ervaring.”

Schminken

Met zijn werk viel Karel Waignein (60) al meermaals internationaal in de prijzen. “Het vinden van de modellen verliep vrij vlot”, aldus Karel. “Ik deed een oproep op Facebook. Claude Vandewoestyne (van de Vrienden van het Tabaksmuseum, red.) zocht de modellen in Wervik. Ik werkte het concept uit. De modellen moesten zich zelf schminken.”

Een ten slotte : waar haalde men eigenlijk de mosterd voor een invulling met dergelijke grote en prachtige foto’s ? “De inspiratiebron was een gravure uit de collectie van het Tabaksmuseum, van de Franse schilder, tekenaar en graveur Louis Leopold Boilly, die leefde van 1761 tot 1845“, aldus de fotograaf nog. “Omstreeks 1823 graveerde hij een reeks humoristische lithografieën die hij zelf Grimassen noemde.” Eén van deze werken inspireerde het Nationaal Tabaksmuseum om een hedendaagse interpretatie te laten maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier