Yves Vanthuyne krijgt Cultuurprijs in De Panne

Schepen van Cultuur Christophe Delrive en Yves Vanthuyne. © Filip Berquet
Redactie KW

Tijdens de viering van 25 jaar gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur (GAC) werd ook de vijfde Cultuurprijs uitgereikt. Die werd dit jaar toegekend aan Yves Vanthuyne.

Om het zilveren jubileum van het GAC op te luisteren was er een vrij podium met lokale talenten waarop De Bonte Meiden (toneel), Christophe Coffyn (altsaxofoon) en Jan Devos (zang), beide begeleid door Jean-Pierre Hautekiet op de piano, Horus (rap), Riet Sinnaeve (poëzie) en Sander Vandevelde (piano) het beste van zichzelf gaven. Miek De Kepper (voormalig directeur van Cultuur Lokaal en LOCUS, red.) bracht een boeiende gelegenheidstoespraak.

De Cultuurprijs, een initiatief van het GAC, wordt om de twee jaar uitgereikt aan een individuele inwoner of een vereniging met zetel in De Panne, die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cultuur en/of het culturele leven in De Panne. De laureaat krijgt een mooi kunstwerk van de Adinkerkse beeldhouwer Eddy Walrave ter waarde van 1.500 euro.

Vijf kandidaten

Ingrid Hoste, voorzitter van toneelvereniging Kink Kank Hoorn, mocht de lofrede uitspreken. Zij had ook deel uitgemaakt van de jury die beraadslaagde over de toekenning van de cultuurprijs, waarvoor er vijf kandidaten waren voorgedragen: Luc Drappier, Yves Vanthuyne, Ingrid Janssens, Willy Vandenplassche en Geert Vanthuyne. De winnaar werd Yves Vanthuyne.

Yves Vanthuyne kwam al vroeg in contact met cultuur, want een van zijn jeugdvrienden was kunstenaar Walter Vilain uit Koksijde. Tijdens zijn legerdienst in het Duitse Kassel ging hij naar een van de eerste edities van Documenta. Alhoewel het zijn droom was om architect te worden, nam hij de slagerij van zijn vader over. Maar de interesse voor cultuur bleef, ook mede door zijn zoon Geert, die al meer dan 20 jaar de dienst Cultuur leidt en via hun gezamenlijke culturele reizen.

Restauratie villa

Toen Villa Le Chalutier met kunstcollectie en inboedel werd geschonken aan het gemeentebestuur, betekende dit de start van zijn engagement om te ijveren voor de restauratie van de villa. Hij deed dit ook tijdens zijn 18-jarige voorzitterschap van het GAC. Yves Vanthuyne vindt het belangrijk om de inwoners van De Panne erop te wijzen dat onze gemeente heel veel te bieden heeft op cultureel vlak, zoals de vele mooie plekjes en architecturale pareltjes in de Dumontwijk. Hij streeft ernaar om meer mensen te bereiken zodat ze zich meer betrokken voelen bij het culturele leven in zijn gemeente.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier