Wullok van 4,6 meter siert westelijke strekdam in Oostende

Stief DeSmet bij het plaatsen van zijn wullok. © ML
Redactie KW

Op de westelijke strekdam in Oostende werd de Wullok van kunstenaar Stief DeSmet op zijn definitieve plaats getakeld. De 4,6 meter hoge bronzen sculptuur komt er in het kader van Beaufort 2018.

De 45-jarige kunstenaar liet zich inspireren door de locatie en kwam zo naadloos tot de natuurlijke sierlijke vorm van deze schelp. Stief DeSmet: “De zee blijft altijd een betere kunstenaar dan de mens zelf. Zo vertoont deze schelp ook alle kenmerken van de gulden snede. Daarom heb ik niet geprobeerd om de wullok zo gepolijst weer te geven als in het echt. Mijn creatie blijft mensenwerk en dat mag de toeschouwer ook zien. De lasnaden en gietsporen blijven daarom bewust zichtbaar. Ik beschouw mijn kunstwerk als een ode aan de zee, een monument voor haar kracht en haar geheimen. De mens moet daarom ook altijd nederigheid tonen tegenover dat imponerende natuurelement.”

Gladde, vrouwelijk, erotische binnenkant

Maar kunst mag ook nog mooi zijn: “Ik heb bewust geen beschermende patine op het brons gelegd. Ik laat de ruwe buitenmantel eroderen door het zout, het water en de wind. Zo zal de natuur mijn creatie beetje bij beetje weer inpalmen. Anderzijds is er ook de gladde, vrouwelijk, erotische binnenkant.”

Stief Desmet hoopt dat zijn wullok, net al de lokroep van een zeemeermin, de wandelaars op de dam zal aantrekken en de toeschouwer binnen in de schelp zal lokken en er deel van zullen uitmaken.

De kunstenaar verkoos de Oostendse uitspraak voor wulk in zijn Engelse titel omdat die zo veel meer zegt en sappiger klinkt. En aan de wullok hangen ook tal van (jeugd)herinneringen vast. “Als zevenjarige vertrok ik ooit met mijn opa uit Oostende met de ferry naar Engeland voor een dagtrip. We aten ‘fish and chips’ in Dover en ‘s avonds, terug in Oostende, wulloks langs de visserskaai. In Oostende ook vroeg ik mijn lief ten huwelijk en mijn vader heeft hier bij de marine zijn legerdienst gedaan. Kortom, de wullok is voor mij synoniem voor Oostende.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier