Wordt ‘Strangecabiene’ het nieuwe ‘Zoutelande’?

© GF
Redactie KW

Wordt de Blankenbergse versie van ‘Zoutelande’ een even dikke zomerhit als die van Bløf en Geike Arnaert? Het refrein is alleszins even aanstekelijk: ‘En ton zitten we ier an uuze strangcabiene, ‘t is altied vacanse ot de zunne schient. Soms ist wel e ki wa minder weere mo ‘k zien blieje da’k ier zien, we zitten in ‘t zand an uuze strangecabiene, makt mien nie uut wat dat een ander van peist, met e glas wien of e frisse piente, ik zien blieje da’j ier zien,…’.

Alain De Reese pende de tekst neer nadat hij Clement Peerens’ nummer ‘Blaankenbaarge’ hoorde: daarin wordt zijn geliefkoosde badstad onder meer ‘een marginaal boerengat’ genoemd. “Nog maar eens Blankenberge belachelijk maken, dacht ik. Waarop ik besloot om zelf een liedje te schrijven over het goede leven in onze badstad… En wat is er nu meer typisch voor de kust dan een strangecabiene?” Zijn collega Anne Pirlet van de dienst Evenementen zong de vrouwelijke partijen in. “Zij zingt in een koor en ze werkt naast me op kantoor – ik moest dus letterlijk niet ver zoeken naar een goeie vrouwenstem“, glimlacht Alain.

https://www.youtube.com/watch?v=NO1Xv-rEyBY

Het nummer werd ingeblikt door Bruggeling Serge Brucher. “Serge is een goede vriend en gitarist met wie ik samen al in verschillende groepjes speelde. Hij had het nummer ‘Zoutelande’ instrumentaal opgenomen en me gevraagd er een tekst op in te zingen. Onze ideeën kwamen dus toevallig samen en zo is ‘Strangecabiene’ geboren”, aldus Alain. Zijn oproep op Facebook voor foto’s en filmpjes van mensen bij hun strangecabiene, leverde heel wat respons op. Er hoort immers ook een videoclip bij het nummer, dat ondertussen goed op weg is dé Blankenbergse zomerhit te worden. “Al 8000 views en een gigantische respons, ik krijg heel leuke reacties bijvoorbeeld van leraars die het liedje willen gebruiken in de klas om het Blankenbergs levend te houden, van fans die het deze zomer graag willen horen op Vlaanderen Zingt of als afsluiter van Parkies”, glimlacht hij.

Bløf en Geike Arnaert grepen er vorige zomer naast, maar misschien wordt de Blankenbergse versie deze zomer alsnog verkozen tot Radio 2 Zomerhit? “Haha, dat zou inderdaad een goeie zijn”, knipoogt Alain. In het nummer zitten overigens ook een paar subtiele knipoogjes naar het nummer van Hugo Matthysen: ‘t Is ier kweet nie oe geistig vo te weunen, mo me Nancy op vakantie, zoe je zeker ook jeunen’ zingt hij op een gegeven moment. Ook toepasselijk met de hittegolf: ‘zie je nog nie van plan in Antwerpen te sterven, je ku vluchten met de tring no Blankenberge’.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier