Woordfestival Memento in het teken van spiegels

Stefaan Vandenheede, Stijn Van Dierdonck, Marleen Dierickx, Carol Vanhoutte, Lut Bogaert, Annemie Bernaerts, Siel Verhanneman, Vincent Coomans, Petra Haemers, Jonas Bruyneel, Peter Verhoyen, schepen Axel Ronse en Anke Seynhaeve stellen het programma van Memento voor. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De vierde editie van het woordfestival Memento loopt van 15 tot en met 17 maart. Kortrijk is opnieuw de trekpleister voor literair geweld in alle mogelijke vormen onder leiding van Letterzetter Jonas Bryneel.

Uitvalsbasis dit jaar zijn het Casinoplein met Boekenhuis Theoria en het Conservatoriumplein met Pand. A, muziekcentrum Track en concertzaal De Kreun. Het centrale thema is spiegels/reflectie. “Je kan jezelf bekijken in de spiegel maar ook proberen je innerlijk te bekijken via dezelfde spiegel: een soort reflecteren en nadenken en jezelf (her)ontdekken”, zegt Letterzetter Jonas Bruyneel.

Voor het eerst kiest Memento woordfestival Kortrijk voor vier literaire ambassadeurs. “Zij vormen het gezicht, het uithangbord, de identiteit van het festival met het woord in al zijn vormen en facetten”, weet coördinator Vincent Coomans. Het zijn Maud Vanhauwaert, stadsdichter van Antwerpen, schrijfster en theatermaakster, Carmien Michels, de Europees kampioene Poetryslam en schrijfster en vertelster, Ish Ait Hamout, danser, schrijver, storyteller en filmmaker en schrijver Jeroen Olyslaeghers. “Zij worden telkens vergezeld van lokale Lettertypes: Vere Verheecke, Siel Verhanneman, Imane Ghislaine en Siebrandt Craeynest en Thomas Jacques. Hij vergezelt Ish Ait Hamou op de Woordroute die Mozaïek aandoet.”

Huiskamer

Memento Woordfestival Kortrijk staat voor een mix van performances, optredens, workshops, wandelingen en literaire ontmoetingen. “We koppelen gevestigde waarden aan opkomend talent”, klinkt het.

Outsiderkunst onder leiding van Wit. h krijgt een plaats en er is een kinderprogramma. Op vrijdagavond zijn er woordroutes waarin groepen van zo’n 15 bezoekers van plek naar plek en van huiskamer tot huiskamer wandelen. “Een literaire gids loodst hen naar een vijftal voorstellingen. Auteursontmoetingen met het kruim van de Nederlandstalige literatuur in boekenhuis Theoria vormen het kloppend hart van Memento.”

Er zijn ook ‘articipatieve’ projecten en expo’s van scholen, het Conservatorium en tal van andere Kortrijkse partners. De Kreun zorgt elke editie voor een mooie muzikale toets.

Info:

www.mementowoordfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier