Winnaar Cultuurprijs Rotary Kortrijk: “Jaar lang gewerkt, dit geeft een enorme voldoening”

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Rotaryclub Kortrijk en Rotary Groeninghe hebben hun Cultuurprijzen Conservatorium en Academie 2017 bekend gemaakt. Balletdansers Sarah Buysschaert en Johanna Maes en fotograaf Paul Seyszijn de laureaten.

Precies 20 jaar geleden ontstond bij Rotary Club Kortrijk en Rotary Groeninghe het idee om het culturele leven bij de plaatselijke jongeren te stimuleren en een Rotary Cultuurprijs uit te reiken. De prijs is uitgegroeid tot de belangrijkste referentie voor beginnende kunstbeoefenaars uit de regio. Balletdansers Sarah Buysschaert en Johanna Maes mochten de Prijs Stedelijk Conservatorium in ontvangst nemen. Fotograaf Paul Seys kreeg de Prijs Koninklijke Academie. Zij krijgen elke 1.000 euro. Verder werden ook vier aanmoedigingsprijzen van elk 250 euro uitgereikt. Bij de Academie gingen die naar Eli Peeters en Chris Robert. De aanmoedigingsprijzen bij het Conservatorium gingen naar Marie-Louise Dewitte en Gilles Castel, die een werk van Chopin vertolkte.

Ik ben zeer vereerd met die prijs. Ik werkte een jaar lang aan de eerste Ballade van Chopin, wat zowel op technisch vlak en interpretatievermogen uitdagend was. Onder andere de masterclass met de Belgische toppianist Hans Ryckelynk heeft me hier enorm bij geholpen. Na een jaar lang hard werk geeft deze prijs een enorme voldoening“, vertelt Gilles (18). Hij deed in 2013 mee aan de pianowedstrijd Cantabile te Antwerpen met Rhapsody II van Brahms. In 2014 deed hij mee met de compositiewedstrijd van het Muziekcentrum te Kortrijk met het werk ‘Waterlillies’ voor piano solo. Gulles behaalde er de eerste plaats.

Het componeren boeit me omdat het een expressief klankbord is van gevoelens. Als prijs kreeg ik de kans om samen te werken met Belgisch componist Karl Vanneste. Samen met hem werkte ik aan het werk Passacaglia voor klein orkest.” Met dat werk, getranscribeerd voor piano, deed Gilles dan mee aan de compositiewedstrijd Prinses Christina Concours in Utrecht.

(Peter Van Herzeele/foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier