Wim Willaert vertolkt hoofdrol in Blankenbergse kortfilm

In Blankenberge werd deze week Wim Willaert gespot. © WK
Redactie KW

In Blankenberge werd deze week Wim Willaert gespot. De acteur uit onder meer ‘Eigen Kweek’ en ‘Bevergem’ leende zijn speeltalent voor ‘Harley Wheelchair’, de nieuwe kortfilm van Niels Sabbe die zich deels afspeelt op het strand.

“Ik liep allang rond met het idee voor deze kortfilm. Blankenberge neemt daarin een aparte plaats in, het is tegen die vrolijke achtergrond van de kleurrijke badstad dat ik dit ontroerende verhaal wou vertellen“, zegt de jonge Blankenbergenaar die met ‘Harley Wheelchair’ op de internationale festivals mikt en reeds aan zijn derde kortfilm toe is.

Zijn ‘Harley Wheelchair’ focust op het contrast tussen de zorgeloze strandganger en de dramatiek van zijn hoofdpersonage Wim Willaert, een halfverlamde motorrijder die na een ongeval tot de rolstoel is gedoemd. “Hij zag al zijn dromen in het water vallen en dat innerlijk conflict visualiseren we aan de hand van de kleuren in de film: Wim Willaert is een zwarte stip tegen een achtergrond van rood, geel en blauw. Hij heeft geen tekst, maar je ziet zijn innerlijke struggle“, aldus Sabbe, die de acteur leerde kennen op het filmfestival van Oostende.

West-Vlaamse mentaliteit

“Niels is als regisseur goed georganiseerd en to the point. En hij kan af en toe ook een beetje frank zijn”, zegt Willaert bij ons bezoekje op de set. Volgens Willaert is dat de West-Vlaamse mentaliteit. “Die ‘niet te veel bullshit’-houding is typisch West-Vlaams en het is misschien ook omdat we allebei West-Vlaming zijn dat het zo goed klikt tussen ons.”

Willaerts tegenspeelster is Daniela Degraux, die eerder al opdook in ‘De Biker Boys’ en meespeelde in ‘Spitsbroers’. “Daniela, onze beachbabe van dienst, heeft niet alleen de looks, maar ook de capaciteiten. De combinatie van Wim en Daniela bleek heel goed te werken“, besluit Niels.

Willaert kroop voor diens kortfilm overigens voor het eerst in een rolstoel, een ervaring die hem naar eigen zeggen zal bijblijven. “Zit daar maar eens voor de rest van je leven in. Altijd op kruishoogte en iedereen die naar je kijkt”, aldus de acteur. Niels Sabbe schrijft momenteel ook aan een langspeelfilm en die zal zich volgens de regisseur eveneens in Blankenberge afspelen. Na afloop van de derde en laatste draaidag van ‘Harley Wheelchair’ vindt op een onbekende locatie nog een secret party plaats voor de crew en figuranten.

(WK)