Willemsfonds gaat op zoek naar nieuwe jeugddichter met vakantie

Ocèane zag haar gedicht vereeuwigd op een bushokje in Moen. © GJZ
Redactie KW

Wie mag zich de komende twee jaar de ‘Jeugddichter van Zwevegem’ noemen? Dat is de inzet van de poëziewedstrijd die het Willemsfonds organiseert. Thema van de wedstrijd is: Vakantie!

Het is de vierde keer dat het plaatselijke Willemsfonds de poëziewedstrijd organiseert. Eerder gingen Marthe Segers, Justine Ameye en Ocèane Demasure met de eer lopen. Voor Ocèane (13) zitten de twee jaren er bijna op. Ze heeft goede herinneringen aan het gebeuren overgehouden. “Ik mocht enkele keren een gelegenheidsgedicht voordragen, zoals bij de opening van het nieuwe zwembad. Ook het feit dat mijn gedicht vereeuwigd werd op een bushokje in Moen, vind ik wel tof.”

Af en toe vertrouwt ze nog wel eens een gedichtje toe aan het papier. “Ik schrijf heel soms nog wel eens een gedicht. Ik verzamel ze allemaal in een speciale map. Nu ga ik naar school in het atheneum in Avelgem en wil ik later graag dierenarts worden.”

Verborgen talent

Ocèane kan de wedstrijd aan iedereen aanraden. “Vooreerst primeert de gedachte van deelnemen is belangrijker dan winnen. En wie weet, schuilt er een verborgen talent in jou. Voor mij was het in elk geval een heel leuke ervaring. Ik mocht enkele onvergetelijke momenten beleven waardoor ik toch ook wel een beetje trots op mezelf ben“, aldus de huidige jeugddichter.

Vakantie

Nu is het Willemsfonds dus opnieuw op zoek naar een jeugddichter. “We organiseren om de twee jaar de wedstrijd. Jongeren uit Groot-Zwevegem die dit jaar 12, 13, 14 of 15 jaar jong zijn, kunnen deelnemen aan de poëziewedstrijd“, vertelt Yvan Nys, voorzitter van het Willemsfonds.

Als thema koos men voor ‘Vakantie’. “We roepen de jongeren op te beschrijven wat ‘vakantie’ bij hen oproept. Ze mogen gerust hun fantasie de vrije loop laten en hun woorden bundelen in een mooi stukje poëzie.”

Aan de wedstrijd is een aantal mooie prijzen verbonden. “Vooreerst mag de laureaat zich twee jaar de ‘Jeugddichter van Zwevegem’ noemen. Tijdens die twee jaar zal men gevraagd worden om enkele gedichten te schrijven bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente. Verder krijgt hij of zij nog een geldprijs van 250 euro. Voor de negen andere finalisten is er ook een geldprijs voorzien.”

Wie wil deelnemen moet wel snel in de pen kruipen. Men kan deelnemen tot en met donderdag 2 maart. De gedichten kunnen gestuurd worden naar Yvan Nys via mail yvan.nys@telenet.be of per post naar Bloemenhof 26 in Zwevegem. Op zaterdag 16 maart worden de tien finalisten uitgenodigd hun gedicht voor te dragen voor de jury. Een week later weten we dan wie zich de nieuwe jeugddichter mag noemen. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier