Willem Vermandere exposeert houtkunst in Sint-Baafs-Vijve

Willem Vermandere exposeert houtsneden in het André Demedtshuis. (Foto Carlos)
Redactie KW

In april en mei staat het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve vol met houtsneden van Willem Vermandere. De beroemde West-Vlaamse zanger-kunstenaar stelt zijn werken voor het eerst tentoon in het André Demedtshuis. “Hij vond het dé geschikte locatie om zijn houtsneden voor het eerst te exposeren”, zegt Dominiek Wemel van het Demedtshuis.

Tweehonderd geïnteresseerden woonden op 5 april de vernissage van de tentoonstelling bij. “Vermandere speelde enkele liedjes en gaf uitleg bij zijn kunstwerken aan de hand van zijn gevoelens. We kennen de kunstenaar vooral van zijn tekeningen en schilderijen, maar nu komt hij op de proppen met zwart-witte houtsneden. Het zijn prachtige werken. Onder ieder werk staat een in potlood gesneden zinnetje dat zijn emotie bij het maken van het werk verklaart. In de tentoonstellingsruimte staat ook een groot blad waarop hij zijn insteek voor zijn reeks houtsneden weergeeft”, vertelt Dominiek.

Het André Demedtshuis is heel tevreden Willem Vermandere te mogen ontvangen. “Vorig jaar speelde hij bij ons enkele liedjes bij een vernissage van vzw Het Ventiel. We raakten toen aan de praat. Enkele weken later belde ik hem op en konden we elkaar vinden in de houtsneden voorstelling. Hij vond het een eer naar ons te komen, maar wij vinden het ook enorm plezant een grote naam te mogen ontvangen“, legt Dominiek uit.

Weinig vrijwilligers

Ze hopen in de toekomst nog enkele keren een bekende kunstenaar naar het Demedtshuis te halen, maar Dominiek voelt dat het moeilijk wordt. “We zijn op zoek naar nieuwe krachten die cultuurminded zijn en wat vrije tijd willen opofferen. Het André Demedtshuis is een bekend museum in de streek. Dat zien we aan de 200 bezoekers op de vernissage van Vermandere. Dat willen we dus niet laten verdwijnen. Ook na twintig jaar zouden onze koffieconcerten verdwijnen omdat er te weinig vrijwilligers zijn. We hopen in de loop van de komende maanden vier tot vijf nieuwe krachten te mogen ontvangen”, besluit Dominiek Wemel hoopvol.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier