Wervikse Daisy Lapeire pakt uit met eerste roman

17/11/17 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:30

Met 'Het louterende vuur' schreef de Wervikse Daisy Lapeire haar eerste historische roman. Professioneel gezien is zij verbonden aan het Nationaal Tabaksmuseum waar ze onder andere instaat voor de collectieregistratie en de administratieve ondersteuning van de Dienst Erfgoed. Een grote interesse voor geschiedenis blijkt dus zowel professioneel als in haar vrije tijd een constante.

Wervikse Daisy Lapeire pakt uit met eerste roman

Daisy Lapere auteur van Het louterende vuur. © Luc Vanthuyne

"Ik kreeg het idee om een historische roman te schrijven na het lezen van een krantenartikel", begint Daisy Lapeire. "Dat artikel ging over het Franse Hondschoote dat 500 jaar geleden blijkbaar nog een grote stad was. Die grote stad van toen is in de loop der eeuwen geslonken tot een gemeente van hoop en al 4.000 inwoners. Ik wou weten hoe dat kwam en daarom verdiepte ik me in die laatmiddeleeuwse periode. Daarvoor ben ik talloze keren naar het oud archief in Ieper geweest. Daar was John Desrumeaux een grote hulp en het was ook John die me attent maakte op de waargebeurde verhaallijn die ik in de roman heb uitgewerkt. Hondschoote zelf is er uiteindelijk helemaal niet in terechtgekomen."

Verhaal

"In mijn roman keer ik terug naar het Ieper en Wervik van 1562 en meer bepaald naar de terechtstelling van Mayken Gheldof en wat daaraan voorafging. Als wederdoper moest zij aan den lijve ondervinden hoe hard de inquisitie omging met al wie afweek van de officiële katholieke geloofslijn. Zij stierf een gruwelijke dood op de brandstapel. Die terechtstelling gebeurde op de Grote Markt in Ieper, maar ik verwerk ook Wervikse gebeurtenissen uit die tijd in mijn roman."

"Zo is er in onze stad in datzelfde jaar 1562 een heuse opstand geweest tegen Pieter Titelmans, de wrede grootinquisiteur die protestanten, calvinisten, lutheranen en wederdopers moest opsporen en veroordelen."

Vervolg?

"Eigenlijk had ik een jong lezerspubliek voor ogen, maar ik merk dat ook volwassenen interesse hebben. Ik heb trouwens zo genoten van het schrijven, dat ik nog een vervolg plan. Mayken zelf is zoals gezegd gestorven, maar net voor haar terechtstelling is ze bevallen. Het lijkt me heel interessant om na te gaan wat er met dat kindje is gebeurd. In elk geval ga ik terug de historische toer op."

Daisy geeft het boek in eigen beheer uit. Wie interesse heeft, kan terecht op de Facebookpagina van 'Het louterende vuur'. Via deze pagina kan de roman ook aangekocht worden voor de prijs van 15 euro. (Guillaume Dumont)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!