Vrijwilligers redden Elverdingse bibliotheek van de ondergang

Schepen Eva Ryde. (Foto TOGH)
Redactie KW

Drie vrijwilligers steken hun nek uit om de bibliotheek van Elverdinge van de ondergang te redden. De bib blijft één keer per week open.

Vanaf maandag 16 april wordt de uitleenpost in Elverdinge bemand door vrijwilligers. Enkele inwoners van Elverdinge boden zich aan om de bibliotheekdienstverlening voor te zetten, onder de vleugels van de hoofdbibliotheek. “We hebben altijd gezegd dat als we sluiten, we tegelijk open zullen staan voor mensen die het vrijwillig willen verder zetten en die mensen zullen begeleiden”, zegt schepen Eva Ryde (N-VA). “Na gesprekken bleek dat er effectief mensen waren die dat wilden doen. Vorige week maandag hadden we dan een vergadering belegd en concrete afspraken gemaakt met die mensen: wat hebben ze nodig? Hoe zullen we het aanpakken? Wie van de bibliotheek zal het opvolgen? We kwamen eruit en hebben ook afgesproken dat we de lokalen zullen schilderen zodat de bibliotheek weer netjes staat. Iedereen kon zich daarin vinden. Nu zullen we het dus op deze manier doen en op het einde van het jaar zullen we een evaluatie maken. Zien de vrijwilligers het na een jaar zitten? Hoeveel bezoekers komen er? Als die evaluatie goed is, dan kunnen we het volgend jaar op dezelfde manier voortzetten. Alles is dus verlopen zoals gehoopt dus dat is positief.”

Klasbezoeken

“Momenteel zijn er drie vrijwilligers die zich spontaan aangemeld hebben: Nadine, Godfried en Edith. Het is ook maar een uurtje per week open, een beetje zoals het voordien was. Eigenlijk kwamen er alleen mensen tussen 16 en 17 uur, dus zullen de vrijwilligers de bibliotheek ook openhouden elke maandag van 16 tot 17 uur, behalve tijdens de schoolvakanties. Dat is dus quasi identiek als de vorige regeling.”

“Het is maar een uurtje per week open, een beetje zoals het voordien was”

Het openhouden van de bibliotheek was vooral een streven van de nabijgelegen basisschool, waarvan iedere week tijdens de lesuren een klas naar de bib ging. “Van de drie vrijwilligers is er één vrijwilliger die specifiek de klasbezoeken zal opvolgen”, vervolgt Eva Ryde. “Die vrijwilliger zal dan tussen 15 en 16 uur de bibliotheek openhouden voor de schoolkinderen.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier