Voorzitter cultuurraad Blankenberge Enzo Farina geeft na 23 jaar de fakkel door

Enzo Farina blikt terug op zijn carrière: "Ik had nooit gedacht dat ik het zo lang zou uitzingen." (foto WK)
Redactie KW

Vanavond wordt in het CC Casino de 23ste Cultuurprijs uitgereikt. Enzo Farina, uittredend voorzitter van de Blankenbergse cultuurraad, heeft ze alle 23 zien passeren en hij wil zijn opvolger graag een boodschap meegeven. “We moeten op cultureel vlak meer ambitie laten zien.”

Enzo Farina (70) zit duidelijk niet om een mening verlegen. Af en toe speelt zijn Italiaanse temperament zelfs op: “Ik ben trots op mijn roots. Als Elia Viviani in de koers vooraan rijdt, voel ik dat ook”, glimlacht hij. Farina wordt als voorzitter van de cultuurraad opgevolgd door Guy Tijssens. “Ik had 23 jaar geleden nooit gedacht dat ik het zo lang zou uitzingen. Maar ondertussen ben ik 70 en is het dus wel mooi geweest”, klinkt het. Farina herinnert zich zijn start nog levendig. “Ik was toen nieuwkomer in de raad. Toen op de eerste algemene vergadering voorzitter Lucien Dalle persoonlijk werd aangevallen door iemand van het Vlaams Belang, sprak mijn rechtvaardigheidsgevoel. Ik nam het voor Lucien op en de volgende dag vroeg schepen Nadine Benoot mij of ik geen voorzitter wilde worden”, vertelt Enzo.

We pakken graag uit met de bloemenstoet, maar de tribune is stokoud. Weg met dat amateurisme!

Nog in datzelfde jaar werd de Blankenbergse Cultuurprijs in het leven geroepen. “Net zoals met het cultuurabonnement, wilden we daarmee een brede waaier aan cultuur in de kijker zetten. De allereerste prijs ging naar wijlen Lucien Dalle, die tevens voorzitter is geweest van het Willemsfonds, maar ook Pieter Aspe staat uiteraard in het rijtje. Dit jaar wordt het een pittig damesduo: Inga Scharley en Nancy Van Reck van het stadsarchief De Benne.”

Farina vond in die beginperiode dat er een verrijking nodig was van het cultuuraanbod in Blankenberge. “De ‘Tien Om Te Zien’-cultuur – veel show, glitter en vedetten – zat er in Blankenberge enorm ingebakken en er was een sterke verzuiling: je had een blauwe en een rode fanfare, die nooit voor elkaars publiek speelden. Als voorzitter wilde ik daarvan af. Het cultuurabonnement moest ook in de eerste plaats de eigen inwoners aanspreken. Maar het Blankenbergs publiek is best wel een moeilijk publiek”, bekent Farina.

“Steun verenigingen!”

“Er zijn op vandaag nog 55 verenigingen bij de cultuurraad aangesloten, maar het verenigingsleven was een van mijn grootse bezorgdheden de afgelopen jaren: na de zwanenzang van het schitterende zangkoor Uitkerkse Cantorij en de teloorgang van folkloregroep Ebbe & Vloed, staat nu ook de verzamelclub Blankenbergiana op ontbinden. Het stadsbestuur moet dringend eens overwegen om de verenigingen een extra financieel duwtje in de rug te geven, anders zie ik er de komende vijf jaar nog wel meer opdoeken. De werkingstoelage voor verenigingen is al in geen eeuwen meer aangepast, terwijl hun werkingskosten juist wél zijn gestegen.”

Maar bovenal breekt Farina een lans voor een cultuuraanbod dat iets minder op veilig speelt. “We moeten meer ambitie durven laten zien. Het excuus is altijd weer dat we geprangd zitten tussen cultuursteden Brugge en Oostende, maar het doel zou boven de middelen moeten staan. Nu gebeurt net het omgekeerde: er is een budget en we kijken wel wat we daarmee kunnen aanvangen. Neem nu de bloemenstoet bijvoorbeeld: een van de vaste toppers waar we als stad graag mee uitpakken, maar de tribune dateert nog van kort na de oorlog. Van dat soort amateurisme moeten we af.”

Waarom Blankenberge niet promoten op beurzen in Londen en Madrid? Toerisme is onze economische motor.

Zelfs in de strijd tegen de leegstand kan volgens Enzo cultuur de laatste redding zijn. “In de winkel van mijn vrouw, in het drukste gedeelte van de Kerkstraat nota bene, kwam er eens een cruisetoerist naar binnen gestapt om te vragen waar het centrum was. Het is simpel: investeer in een degelijk cultuur-toeristisch aanbod en de rest volgt vanzelf. Ook op toeristisch vlak zijn we daar een beetje de boot aan het missen: de nieuwe toeristische brochure werd onlangs voorgesteld op café. Daarmee gaan we de markt dus niet veroveren. Waarom Blankenberge niet promoten op beurzen in Londen en Madrid? Toerisme is onze economische motor”, maakt Enzo Farina zich sterk. Tot slot hoopt Farina op een Vlaamse feestdag met iets meer glans. “Dat zou met een N-VA-burgemeester toch moeten kunnen?” knipoogt hij.

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier