Voor Jitse uit Bavikhove blijft het bij een finaleplaats van Speel het Hard

© LOO
Redactie KW

Jitse Vanhaegenberg (16) werd zaterdag niet de winnaar van de Klara-wedstrijd Speel het Hard. Hij was een van de tien finalisten van de wedstrijd rond ‘Thomas Speelt het Hard’ van Thomas Vanderveken op Canvas.

Thomas maakt voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal daarvoor leert hij op een jaar tijd het Pianoconcerto in A klein van Edvard Grieg spelen. Thomas riep amateurmuzikanten op om ook een muzikaal doel te kiezen en te realiseren. Uit de 281 deelnemers werden 10 finalisten geselecteerd voor de finale in het Concertgebouw van Brugge. De winnares Hanne Dauwe mag op 7 december in de Bijloke Gent het voorprogramma van Thomas zijn concert spelen.

Jitse Vanhaegenberg koos voor De Vlucht van de Hommel van de Russische componist Nikolaj Rimsky-Korsakov. Hij werd voorbereid door zijn leraar Willem Coghe van de Muziekacademie Harelbeke en op piano begeleid door dirigent Erik Desimpelaere van Harmonie Vooruit Harelbeke. Jitse voerde het werk uit op marimba. De jury had lovende woorden. “Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt, dat is lovenswaardig. Het is een leuke uitvoering op marimba en op het juiste tempo gespeeld.. Het is ook een werk waar je niet veel kansen mee krijgt, het is erop of eronder. Hier mooi gespeeld, heel virtuoos”, luidde het.

Ik had op voorhand gezegd dat mijn doel bereikt was als ik De Hommel kon spelen

Jitse is best tevreden. “Ik had op voorhand gezegd dat winnen of niet, mijn doel bereikt was als ik De Hommel kon spelen. Wat gelukt is. Ik kijk zeer tevreden terug naar vandaag. Voor mezelf vind ik dat ik zeer goed gespeeld heb en zou niet weten hoe het nog veel beter kon. Ik ben absoluut niet ontgoocheld, eerder blij dat het erop zit want nu kan ik terug volop van de rust genieten”, lacht hij.

Bijkomend leuk feit: de jury besloot om al de finalisten te laten spelen in de Bijloke op 7 december. “Dat was een grote verrassing”, aldus een tevreden Jitse, die in zijn vrije tijd slagwerker is bij Jeugdharmonie Vooruit, Harmonie Vooruit Harelbeke en Harmonieorkest Concordia Wevelgem. “Ik wil graag Leon bedanken voor het flyeren, mijn nichtjes voor kopiewerk en alle familie en vrienden voor de steun.” Op 26 november speelt Jitse samen met het Harmonieorkest Concordia, geleid door Hannes Vanlancker. “Hij maakte speciaal een arrangement voor harmonieorkest van De Vlucht van de Hommel. Waarvoor dank.”

(PVH – foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier