Volta RSL in Roeselare is een festival vol verrassingen

De groep achter het stadsfestival straalt alvast het geloof in de toekomst uit. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

1 mei nadert en dan is het weer tijd voor Volta RSL, het stadsfestival van de toekomst. Na twee edities in het Zuidpand is het nu weer op het Stationsplein te doen: café Saint-Georges wordt drie dagen lang omgetoverd tot een creatieve broedplaats.

Op zaterdag 28 april wordt de driedaagse op gang geschoten met de Jonge Helden Rock Rally. Zondag 29 april is dan de dag van het Festival van de ideeën. “Een festival dat we als SP.A samen organiseren met enthousiaste Vernieuwers”, zegt Laurent Dewilde: “Rebelse inspiratoren of inwoners met lef, een eigenzinnige visie en creatieve ideeën. Kan kunst de stad redden? Hoe wordt RSL een zachtere stad? RSL-Les-Bains, onze stad aan het water? Rijden we binnen tien jaar allemaal met een zelfrijdende auto? Zijn appartementen het antwoord van luie architecten? Iedereen is van de stad, maar is de stad van iedereen? Dat is alvast een flinke greep uit de thema’s waar het die dag kan over gaan.” Straathoekwerker Joost Bonte en directeur van Vooruit Franky Devos geven een inspirerende keynote. En kunstenaar Floris Caes (Boccanegra) komt het verhaal vertellen achter zijn indrukwekkende installatie ‘Out of Business’, dat door negen kogels doorzeefde rolluiken toont.

Een stadswandeling om 10 uur opent deze festivaldag, en muziek sluit hem af, met op het podium het slam poetry collectief SLAMBACHT.

En dan, op maandag 30 april, is het tijd voor het grote werk: het festival Volta RSL, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Roeselaarse muzieklandschap. Op de affiche: Rheizand, The Glücks, Alpha Wale en Sister May. Doorlopend is er die dag ook een expo met werken van de Syrische kunstenaar en filmmaker Abdallah Al Omari en de fototentoonstelling Utopia/Dystopia.

Het hele stadsfestival is gratis, en als toetje is er op dinsdag 1 mei om 11 uur nog de Stadsapéro, zijnde de traditionele 1-meiviering in een hipper kleedje. (JRE)

Zie ook Facebook: VOLTA RSL