Vlaamse Meesters in Kortrijkse kerken in de kijker gezet

In de Onze-Lieve-Vrouwerkerk zal werk van Antoon Van Dyck in de kijker worden gezet. © GF
Redactie KW

‘Vlaamse Meesters in Situ’ wil de kunstliefhebber de weg wijzen naar kunstschatten van Vlaamse Meesters uit de 15e, 16e en 17e eeuw die op hun oorspronkelijke locatie te bewonderen zijn. Het is een groot project van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Dit project zet de verborgen parels in de kleinere steden en dorpen in de kijker. In de Leiestreek vind je die kunsthistorische parels in Onze-Lieve-Vrouwekerk en de St-Maartenskerk van Kortrijk en in de Sint-Columbakerk te Deerlijk. De musea Kortrijk ondersteunen dit project. Op een infobord lees je meer informatie over het werk en de locatie.

Antoon van Dyck in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

‘De kruisoprichting’ is een dynamische altaarstuk, rijk aan drama en emoties. Van Dyck schilderde dit werk 1631 in zijn Antwerpse jaren, een periode waarin hij voor Zuid-Nederlandse kerken en kloosters tientallen werken maakte. Van Dyck maakte het schilderij in opdracht van kanunnik Rogier Braye. Van Dycks werk ademt Italiaanse inspiratie. Hij keek uiteraard ook naar meester Rubens, maar ging met de kruisoprichting resoluut zijn eigen weg. In 1907 werd dit schilderij gestolen maar gelukkig snel teruggevonden.

Bernard de Rijckere in de St-Maartenskerk

‘Triptiek van de De Heilige Geest’ is een pinkstertafereel uit 1587. Het is een drieluik, bedoeld als altaarstuk voor de Sint-Maartenskerk. Het toont rechts de doop van Jezus (met de Heilige Geest als duif) en links God die Adam het leven inblaast. Het centrale tafereel verbeeldt de ‘vurige’ Heilige Geest die neerdaalt over de apostelen. De biddende Maria, met een open boek op haar knieën, is het middelpunt van de symmetrische compositie. De succesvolle, in Kortrijk geboren renaissanceschilder Bernard de Rijckere leefde en werkte vooral in Antwerpen. Rubens bezat een werk van hem.

Schepenen opgetogen

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Fantastisch dat deze parels in zo’n mooie setting worden tentoongesteld! In aanloop naar de bouw van het nieuw museum zullen we kunst in de publieke ruimte in de kijker zetten en kunstwerken uit de stedelijke kunstcollectie, die momenteel in Trezoor bewaard wordt, tentoonstellen.”

Arne Vandendriessche, schepen van Toerisme: “Door de kunstschatten in hun originele setting te plaatsen krijgt de bezoeker een totaal andere beleving. Tegelijk worden onze verborgen parels nog eens in de kijker gezet. Een aanwinst voor ons toeristisch centrum.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier