Vincent Drouard: “Vanaf 2018 ook megaconcerten in Oostende”

Vincent Drouard aan het gebouw van Toerisme Oostende. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Vincent Drouard (48) is een van de anciens binnen Toerisme Oostende vzw. De coördinator binnen de dienst evenementen heeft ruim 25 jaar dienst op de teller. “Vandaag kan je gerust stellen dat Oostende 365 dagen op 365 leeft”, klinkt het.

Hoe zag je loopbaan bij Toerisme Oostende er tot dusver uit?

“Ik ben 25 jaar in dienst bij Toerisme Oostende. De eerste drie jaar zat ik op de dienst congressen. In 1995 ging ik over naar de dienst evenementen, onder de nieuwe vleugels van de vzw die toen werd opgericht na de samensmelting van een aantal diensten. Drie verschillende entiteiten was niet langer werkbaar. Vandaag ben ik 15 jaar verantwoordelijk als coördinator evenementen en onthaal. Toen ik startte in die functie, was de zomer de drukste periode. Zo goed als alle evenementen situeerden zich rond juli en augustus. Het was een andere manier van werken, van het ene project naar het andere hollen als het ware. Toen kwamen er meer en meer evenementen het hele jaar door. Ik denk bijvoorbeeld aan Kites International, een evenement dat we verplaatsten van juli naar mei en even succesvol bleek in het voorjaar.”

Je functie heet dan wel ‘coördinator’, toch heb je een aantal belangrijke taken binnen Toerisme Oostende?

“Ik geef weinig om titels en naamkaartjes. Als coördinator evenementen zetel ik in de directieraad van Toerisme Oostende, de Raad van Bestuur en de algemene vergadering. Dit gebouw aan het Monacoplein lokt elk jaar 250.000 bezoekers naar de onthaalbalie beneden. De mensen weten ons duidelijk te vinden. Het gebouw wordt straks afgebroken voor iets nieuws. We hebben een voorsprong op onze concullega’s en die willen we zeker behouden. Vandaag kan je gerust stellen dat Oostende 365 dagen op 365 leeft.”

Wat met het toeristisch aanbod van muziek en dito festivals?

“Het is de bedoeling dat er opnieuw grote concerten naar Oostende zullen komen. Vanaf dit jaar hebben we een groot concertterrein ter beschikking aan de luchthaven. Dat is enkel voorbehouden voor megaconcerten. We gaan daar geen evenementen voor 5.000 mensen organiseren, we mikken op 40.000 tot 70.000 bezoekers. Die afspraak heeft het stadsbestuur ook gemaakt met de bewoners, maximum een paar evenementen per jaar.”

Gaan jullie actief op zoek naar grote acts?

“De concertorganisatoren zijn op de hoogte, ze weten dat er een terrein ter beschikking komt in Oostende en hoe de site er zal uitzien. Alle nodige faciliteiten zullen aanwezig zijn en de artiesten zullen zelfs kunnen landen op de luchthaven. Zo staan ze meteen op het concertterrein.”

Wie zou de muziekliefhebber in Vincent Drouard zelf graag nog eens aan het werk zien?

“De laatste jaren hebben we veel muzikanten verloren die ooit al in Oostende hebben gespeeld. Denk aan David Bowie en Michael Jackson, die allen ooit op de Wellingtonrenbaan concerteerden. Bon Jovi kwam hier ook nog drie keer langs. Veel hangt af van de organisatoren en de agenda van de groepen. Wie naar Oostende komt, moet de capaciteit hebben om veel volk te trekken. Het moet ook echt lente- of zomerseizoen zijn om zo’n evenement in openlucht te organiseren. Om op de vraag te antwoorden, ik ben niet per se liefhebber van een bepaalde groep, maar overdag staat de radio heel vaak op.”

“Vandaag kan je gerust stellen dat Oostende 365 dagen op 365 leeft”, zegt Vincent (rechts vooraan).© MF

Je hebt wellicht een boeiende functie, zo te horen?

“Zeker, anders zou ik hier geen 25 jaar zitten denk ik. De afwisseling maakt het boeiend. Elke maand heeft zo zijn charme. Waar we vroeger toeristen moesten aantrekken door middel van de promotie van evenementen, maken we nu echt gerichte promocampagnes imagogewijs. Wie naar Oostende komt, weet dat er sowieso iets te doen zal zijn. Is het geen groot evenement op dat moment, dan is het wel één van onze digitale wandelingen, de vaste waarden van het toeristisch aanbod of het shoppingapparaat. Het valt mij op hoeveel mensen nog steeds niet op de hoogte zijn van het feit dat je in Oostende elkezondag kan shoppen.”

Het is ook bekend dat je een echte supporter van KV Oostende bent. Volg je de ploeg al lang?

“Ik speelde vroeger nog bij AS Oostende, vanaf mijn zes jaar. Het eerste jaar van KV Oostende was ik aan de slag bij de cadetten. Bij een match tegen Bredene belandde ik op mijn rug en daardoor kon ik vier jaar geen sport meer doen. Op mijn zestiende werd ik scheidsrechter. Een dag voor het examen leerde ik tot ‘s nachts alle reglementen. Tot mijn verbazing was ik erdoor. Zo was ik zestien jaar scheidsrechter, tot in de nationale afdeling. Ooit floot ik de reserves van eerste klasse met grote spelers die terugkwamen uit blessure. Ik bleef KV Oostende altijd volgen. Vanaf mijn zesde ga ik naar den AS en KVO kijken. De bekerfinale pikte ik dan ook mee als fan, niet vanuit mijn professionele functie. Uiteraard was ik teleurgesteld in het resultaat, maar op de bus sloeg het over naar fierheid. Ook Messi en Ronaldo missen al eens penalty’s.”

“Mee op het podium met Cirque du Soleil”

“Tijdens de première van de voorstelling Varekai van Cirque du Soleil in 2010 in Oostende hebben de mensen van Cirque het me gelapt om mij op de piste te krijgen voor een act. Zo moest ik meedoen in een clowneske act. In de Grand Chapiteau zaten toch vele honderden mensen die mij kennen, wat tot hilarische reacties heeft geleid. Zo moest ik de op piste rondlopen, kreeg ik een blonde pruik op mijn hoofd en moest ik opeens een blonde mollige dame van Cirque du Soleil in mijn armen vasthouden. Gelukkig ben ik niet door mijn zwakke rug gezakt. Ik heb dit nog lang mogen horen.”