Vijf lokale kunstenaars exposeren in Galerie Blomme in Roeselare

Rika Mahieu, Dirk Fonteyne, Tonny Vanhaverbeke, Anna Taranovskaia en Olga Lakoubova. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

La Condition Humaine is de titel van een tentoonstelling in Galerie Blomme. Tot 24 februari stellen vijf SASK-studenten schilderijen tentoon. “We werkten zelf het concept van een expositie uit”, legt Tonny Vanhaverbeke uit.

Dit schooljaar werken alle academies volgens het nieuwe decreet op het deeltijds kunstonderwijs. Na de gewone opleiding kunnen leerling-kunstenaars een specialisatiejaar volgen.

Meer dan ambacht

Het is de bedoeling dat we in dat jaar meer leren dan alleen maar de kunstambacht”, vertelt Tonny Vanhaverbeke van de klas schilderkunst van Christophe Denys. “We moeten veel meer zelfstandig werken en volgens een thema. We leren ook om onszelf beter te verkopen. Met z’n vijven hebben we besloten om zelf een expositie op poten te zetten.”

“We hebben alle vijf onze eigen stijl maar we werkten allemaal rond het thema La Condition Humaine. Dat zien we heel ruim. We maken schilderijen waarbij de mens in al zijn geledingen, verwevenheden en in verschillende contexten aan bod komt. We tonen de mens met zijn sterktes en zwaktes, met zijn mogelijkheden en mislukkingen.”

Tonny Vanhaverbeke noemt zijn werk hedendaags surrealisme. “Ik kan genieten van Magritte en Dali maar ook van een Borremans en Kiefer. Dit keer ben ik gaan experimenteren op bladzijden van een oude encyclopedie.”

LA CONDITION HUMAINE

Naast Tonny exposeert ook Dirk Fonteyne. Zijn jaarthema is psychiatrie. “De inspiratie haalde ik bij mijn dochter die nachtverpleegster is in een psychiatrische instelling.”

Olga Lacobova probeerde de afgelopen maanden de gevoelens die opkomen bij het gebruik van de zintuigen op het canvas te krijgen. Anna Taranovskaia toont in haar schilderijen hoe de mens emotioneel en spiritueel helemaal thuishoort in de natuur.

Sous La Peau is de werktitel die Rika Mahieu aan haar werk gaf. “Ik zoek naar een vrije manier van expressie ergens tussen de eeuwenlang bestaande genres als portret- en landschapschilderen.”

La Condition Humaine loopt van 16 tot en met 24 februari van 14 tot 18 uur in Galerie Blomme. Vernissage op vrijdag 15 februari om 19 uur. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier