Videoreporter Stijn Defoirdt uit Torhout twaalf dagen op pad met Freek Braeckman

Freek Braeckman en Stijn Defoirdt vorige zondag, toen De Ronde van Freek met de opvallende VTM-bus de gemeente Lichtervelde aandeed. © Foto JS
Johan Sabbe

Na twaalf opeenvolgende dagen op reportage in vierentwintig Vlaamse gemeenten zet VTM-nieuwsanker Freek Braeckman op vrijdag 5 oktober een punt achter De Ronde van Freek, een reeks op de drempel van de gemeenteraadsverkiezingen. Met trouw aan zijn zijde de uit Torhout afkomstige videoreporter Stijn Defoirdt, die de hele tournee vanop de eerste rij heeft meegemaakt. “Een unieke ervaring”, zegt hij. “Zwaar, dat wel, maar een fantastische kans.”

Vorige zondag landden Freek Braeckman (39), Stijn Defoirdt (25) en de cameraploeg met de grote, opvallende VTM-bus in Lichtervelde, waar 92% van de bevolking tevreden blijkt te zijn over de bejaardenvoorzieningen in de gemeente, meteen de hoogste score van Vlaanderen. “Dan gaan we niet bij de politici langs om te peilen waaraan dat ligt, maar bij de man in de straat”, zegt Stijn.

“De politici mogen zelfs in de verste verte niet te bespeuren vallen in het programma (lacht). Mijn taak? Los van wat Freek doet, als videoreporter eigen invalshoeken belichten, een aantal zaken over De Ronde van Freek op de sociale media posten en bijspringen waar nodig. Tijdens die twaalf dagen heb ik het Twitter-, Facebook- en Instagram-account van Freek mee beheerd. En zondag, toen we naar Lichtervelde reden, voor het middagmaal gezorgd. Of beter: mijn mama gevraagd of ze dat op zich wou nemen (gniffelt). Het hele team is ‘s middags bij mijn ouders gaan eten.”

Mama’s spaghetti voor Freek

Stijns ouders zijn Karel Defoirdt (54) en Ann Declerck (55) uit de Beckhofstraat in Torhout. Het sympathieke koppel ontving Freek en co met open armen. En met spaghetti, plus koffie en cake. “Sinds ik voor de VTM-nieuwsdienst werk en in Brussel woon, moet ik bekennen dat ik te weinig in Torhout kom”, voelt Stijn zich een tikkeltje schuldig. “Maar je weet hoe dat gaat: druk met je job bezig, veel te beleven in Brussel en geen zin om voortdurend de trein te nemen. Wat niet wegneemt dat ik nog veel contacten in Torhout heb. Naast familie ook vrienden, maar die zie ik dus minder dan vroeger. Ik mis ook wel het toneelspelen dat ik destijds in de stad van mijn jeugd heb gedaan. Maar daar heb ik nu helaas de tijd niet meer voor.”

Stijn Defoirdt als VTM-videoreporter :
Stijn Defoirdt als VTM-videoreporter : “Ik krijg vanwege de zender grote vrijheid.”© Foto JS

Stijn heeft na zijn secundair onderwijs aan het Torhoutse college (Scholengroep Sint-Rembert) het bachelordiploma journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent behaald, de stad waar hij in totaal vier jaar op kot heeft gezeten. Hij besloot aansluitend een masteropleiding radio- en televisiejournalistiek te volgen aan de VUB in Brussel, maar bleef het eerste jaar nog tussen Gent en de hoofdstad pendelen.

Q-music en thesis tegelijk

“Uiteindelijk ben ik toch naar Brussel verhuisd. Die opleiding aan de VUB was erg praktijkgericht en interessant. Ik heb stage gelopen bij Medialaan, het moederbedrijf van onder meer de tv-zenders VTM en Vitaya en van de radiostations Q-music en Joe FM. Tijdens mijn thesisjaar mocht ik bij Medialaan in dienst blijven. Dat was uitstekend nieuws voor mij, maar tegelijkertijd werd het erg zwaar: overdag bij de nieuwsdienst van Q-music aan de slag en ‘s avonds me over mijn thesis buigen. Mijn vrije tijd was op dat moment heel erg schaars. Maar in september 2016 had ik mijn masterdiploma op zak en keerde de rust eindelijk een beetje terug. Al is rust in de journalistiek relatief, hé. Het nieuws staat niet stil. Er valt altijd wel iets te melden.”

Naar huwelijk van Harry

In april van vorig jaar stapte Stijn over van Q-music naar de digitale redactie van de VTM-nieuwsdienst, nog altijd in hetzelfde huis dus. “Ik maakte teksten voor de website, postte nieuws op de sociale media, enzovoort. Na mijn radio-avontuur een nieuwe uitdaging, want het gesproken woord maakte nu plaats voor het geschreven woord. Het bleef echter kriebelen om iets met tv te doen en in mei van dit jaar kreeg ik de kans. Ik werd online videoreporter van de VTM-nieuwdienst – de enige, én een fulltime job.”

“Ik doe de interviews terwijl ik zelf film en klank opneem: net een nieuwszendertje op mezelf”

“Ik werk vier dagen in de week telkens tien uur per dag. Eén dag wijd ik aan research voor de in totaal drie reportages die ik daarna in evenveel dagen maak. Bij zo’n reportage ben ik helemaal in mijn eentje op stap. Ik doe de interviews terwijl ik zelf film en de klank opneem. Ik ben dus een soort nieuwszendertje op mezelf (lacht). Die grote vrijheid is een geschenk uit de hemel, maar anderzijds vergt zoiets serieuze inspanningen. Meer dan eens komt er een stuk uit de reportages die ik in eerste instantie voor de website maak, in het VTM-nieuws op tv. Doorgaans lever ik bijdragen in de rand van het grote nieuws. Een hoogtepunt was het huwelijk van Harry en Meghan in het Britse Windsor. Ik mocht daarheen om een reportage over de plaatselijke Vlamingen te maken.”

Geen verkeerde studiekeuze

En nu is er dus De Ronde van Freek. “Zwaar vanwege de twaalf dagen na elkaar en het helse tempo, maar in zekere zin ook iets rustiger voor mij, omdat Freek diegene is die centraal staat. Hij is overigens een aangename man om mee samen te werken. Ik kan veel van hem leren. Dat we in Lichtervelde zijn beland, was meegenomen, want ik ken de streek natuurlijk goed. Nu de twaalfdaagse op haar einde loopt, kan ik straks weer mijn vertrouwde werk als video-reporter hervatten.

“Ik hoop deze job nog geruime tijd te kunnen doen, want er zit veel variatie in en je bent niet aan een vast uurrooster gebonden. Waar dit uiteindelijk zal eindigen? We zien wel. Ik besef dat ik als 25-jarige een bofkont ben, want niet iedereen mag op die leeftijd al meteen voor een gerespecteerde nieuwsdienst werken. Sowieso is de radio- en tv-journalistiek mijn ding. Ik heb zeker geen verkeerde studiekeuze gemaakt. Ik amuseer me.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier