VIDEO Feestelijke opening van Muziekcentrum Track* in Kortrijk

Radio 2 beet de spits af. © TV
Redactie KW

Na ruim anderhalf jaar verbouwen opende Muziekcentrum Track* vrijdagavond de deuren voor het grote publiek. Honderden geïnteresseerden kwamen opdagen.

Radio 2 beet de spits af met Twee Dansant, gepresenteerd door Peter Hermans, tot voor kort het boegbeeld van Radio 2 West-Vlaanderen. “Het is leuk om nog eens achter de microfoon plaats te nemen. Het is nog leuker dat Radio 2 opnieuw een stek heeft in dit mooie complex in het centrum van de stad“, zegt hij.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne.© TV

Tijdens de speeches stelde burgemeester Vincent Van Quickenborne het ‘geluid van Kortrijk’ voor. “Het muzikale thema moet de stad versterken. Het krijgt diverse toepassingen, zoals wachtmuziek voor 1777, een soundtrack voor stadsfilmpjes, een versie voor de beiaard en een gratis beltoon voor de Kortrijkzanen”, duidt hij. De tune weerklinkt zaterdag tussen 16 en 17.30 uur op de beiaard van het Belfort op de Grote Markt.

De apotheose van de opening startte om 19.30 uur in de grote ontvangsthal van het vernieuwde complex.”Kortrijk is een muziekstad met honderden muzikanten, ensembles, groepen en muziekliefhebbers. De partners vroegen zich af wat het zou geven als ze zoveel mogelijk onder hen zouden verzamelen en hen samen laten musiceren op de opening van het muziekcentrum”, aldus Isabelle Vermeersch van Vlamo en Jolle Desloover als coördinator van Track*.

Een bijzonder gesmaakte liveversie van het Goose-nummer Synrise.
Een bijzonder gesmaakte liveversie van het Goose-nummer Synrise.© TV

Het resultaat was een bijzonder gesmaakte liveversie van het Goose-nummer Synrise uitgevoerd door 75 muzikanten en zangers. Erik Desimpelaere maakte daarvoor een versie voor zowel klassiek geschoolde als pop- en rock muzikanten: van drummers tot triangelspelers, van gitaristen tot strijkers, van pianisten tot synthesizerwizards.

https://www.youtube.com/watch?v=4PY9XhAXXCU

De voorbije twee jaar werkten de aannemers met man en macht om het voormalige Conservatorium, de Concertstudio en het Radio 2-gebouw een forse facelift te geven. Het complex werd indertijd gebouwd om het stedelijk conservatorium te huisvesten, waarbij de concertzaal ook dienst deed als radiostudio. In vleugel C verbleef de toenmalige BRT2 Omroep West-Vlaanderen, het latere Radio 2, met verschillende redactieruimtes, bureaus, twee opnamestudio’s en archieflokalen. Dat is nu voltooid verleden tijd. De drie aparte delen zijn samengesmolten tot één groot gedeelte. Het gerenoveerde muziekcentrum, ontworpen door DIAL architects en geënt op het Utrechts muziekcentrum TivoliVredenburg, wordt daardoor uniek in Vlaanderen.

Het kostenplaatje voor de verbouwing en vernieuwing van het complex bedraagt bijna 5 miljoen euro.
Het kostenplaatje voor de verbouwing en vernieuwing van het complex bedraagt bijna 5 miljoen euro.© TV

Muziekcentrum Track* is nu een huis voor Chemisch Circus, Conservatorium Kortrijk, Legato Kortrijk, Muziekcafé Pand.A, Quindo, Radio 2, Respiro Dell’Arte, Schouwburg Kortrijk, T-heater, VDAB-opleiding podiumtechnicus en Opleiding Audio-productie Athena Vlamo en Wilde Westen. “Dit huis wordt de ontmoetingsplaats voor vele muzikanten, muziekliefhebbers, organisatoren en creatievelingen in de regio Kortrijk. Een unieke plek waar de meest uiteenlopende muziekgenres met elkaar in contact komen.”

Zaterdag zijn er vanaf 10.30 overal in het gebouw workshops, voorstellingen en demonstraties. Het kostenplaatje voor de verbouwing en vernieuwing van het complex bedraagt bijna 5 miljoen euro.

(Peter Van Herzeele/foto’s en video Tom Vanderghinste)