VIDEO De Patria is het toneel voor kunst

© (Foto TVK)
Redactie KW

Zaterdag opende de tentoonstelling ‘Vrijplaats-Patria’ in de Patria op de Grote Markt in Kortrijk. De expo toont glaskunst, mixed media en conceptuele kunst van oud-studenten en oud-leraars van de Academie Harelbeke en Wit.h.

Het kunstenaarscollectief De Vrijplaats met leden Nathalie Pontegnies, Piet Callens en Piet Vandecasteele, hebben hun zinnen gezet op de Patria op de Grote Markt. “Met het collectief zoeken we in de buurt en regio panden die leeg staan. Niet de traditionele tentoonstellingruimtes maar plaatsen waar we nog een nageltje in de muur mogen kloppen en een elektriciteitskabel mogen trekken”, duidt Nathalie als initiatiefneemster. “Laat ons zeggen een cascoruimte die we zelf mogen invullen. Piet, de tweede Piet en ikzelf kozen elk iemand uit om mee ten toon te stellen.”

Willy Cauwelier, oud-leraar van de huidige AHA, Academie Harelbeke Anders.
Willy Cauwelier, oud-leraar van de huidige AHA, Academie Harelbeke Anders.© (Foto TVK)

Zij kregen de hulp van Philip Roose en Willy Cauwelier, oud-student en oud-leraar van de huidige AHA, Academie Harelbeke Anders. “In alle tentoonstellingruimtes laat ik de mensen een kunstmeridiaan trekken. Het kan over de ruimtes heen een verbinding Noord-Zuid worden. Al die stukjes vormen een goot stuk”, duidt Willy. Ook Wit.h vzw, een sociaalartistieke werking in Kortrijk, doet mee met Dominique Beun en Christoph Bruneel. De kunstenaars tonen glaskunst, mixed media en conceptuele kunst.

Dominique toont een selectie uit zijn reeks ‘Vrouwen op het naaktstrand’. Nathalie Pontegnies, die een passie heeft voor glas, toont gelaagde glasramen en kaders en haar glazen torens. “Torenvormen symboliseren de fases in mijn leven en mijn karakter. Het zijn geen portretten of figuren. Je ziet er niet alles in, maar ik kan in die torens wel mijn gevoelens leggen”, vertelt Nathalie. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze 8 mixed media kubusjes met afdrukken, tekeningen en collages. “Het vertelt mijn verhaal van de laatste jaren van wat ik aan het doen ben en waar ik eigenlijk naar toe wil”, duidt ze.

De tentoonstelling is nog te zien op 26 en 27 januari telkens van 14 tot 18 uur. Een van de kunstenaars is aanwezig om meer uitleg te geven over de werken.

https://www.youtube.com/watch?v=K69_ndTQ6ts

(PVH – Foto’s/Video TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier