‘Vergeten’ schrijver Gaston Duribreux uitgebreid in de spots

Yanti Duribreux met een uitgave van Ons Volk, waarin zijn vader Gaston destijds publiceerde. (Foto BVO)
Redactie KW

De Mariakerkse schrijver Gaston Duribreux wordt op zondag 10 juni door liefhebbers van cultuur, literatuur en geschiedenis gevierd met een gevarieerd feestprogramma. Schrijvers Koen Peeters en Koen Sintobin grijpen de kans om deze wat miskende schrijver in de schijnwerpers te stellen.

Gaston Duribreux wordt door kenners de romancier van de zee genoemd. Anderen omschrijven hem als de laatste katholieke schrijver. Zeker is dat Gaston Duribreux op 28 mei 115 jaar zou geworden zijn, mocht hij niet zijn overleden op 27 mei 1986 in het Parkhotel van Mariakerke. De jonge auteurs Koen Peeters en Koen Sintobin grijpen de kans om deze wat miskende schrijver in de schijnwerpers te stellen. Dit gebeurt aan de hand van een feestelijke dag op 10 juni in Kaap/Vrijstaat O. op de Koning Boudewijnpromenade 10. Om 11 uur start daar de literaire DW B happening. Dit verwijst naar de DW B weekends georganiseerd door Gaston Duribreux in de naoorlogse jaren. Gaston nodigde toen alle in die tijd bekende schrijvers uit naar Mariakerke, waaruit een samenhorigheid groeide.

Auteurs en zonen

Zoveel jaar later doen schrijvers Koen Peeters en schilder Koen Broucke dit over. Ze vroegen aan een toplijst van hedendaagse auteurs om een nieuwe tekst te schrijven over Oostende. Die teksten – proza en poëzie – werden gebundeld in een DW B-editie Kamer in Oostende. Het geheel wordt op 10 juni voorgesteld. Auteurs Eric de Kuyper, Pascal Verbeken en Guinevere Claeys zijn van de partij, net als de zonen van Duribreux. Er hoort ook muziek bij.

Enkele dagen voordien, op donderdag 31 mei, geeft Duribreux-kenner Stefaan Pennynck vanaf 20 uur in het Stadsmuseum in de Langestraat een spreekbeurt over Gaston. De titel van de avond luidt ‘Daniël, mijn vriend’, naar de titel van het kortverhaal van Gaston Duribreux, waarop de uiteenzetting gebouwd is. De organisatie gaat uit van de Heemkundige Kring De Plate. Ook op de Belle Epoquefeesten op zondag 3 juni in de Hippodroomwijk verzorgt Stefaan twee maal een korte voordracht over Gaston Duribreux, een man die beschouwd wordt als de literaire Antony voor Oostende.

Slagerszoon

Wie beter dan Gastons zoon Yanti kan de man achter de auteur en hotelier beschrijven. “Mijn vader werd in Mariakerke geboren in 1903 en zou er vrijwel zijn hele leven verankerd blijven. Als slagerszoon wou hij het beroep van slager niet uitoefenen. Op aanraden van zijn leerkracht, de heer Benoot uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege, koos hij voor een literaire carrière. Om voldoende brood op de plank te krijgen, werd mijn pa ook hotelier. Hij kocht hiervoor een villa aan in de Aartshertogstraat, wat hij zou omvormen tot het Parkhotel. Dit hotel werd pas onlangs verkocht. Het verliest zijn hotelfunctie, maar de gevel blijft onveranderd. Ook de herdenkingsplaquette, destijds aangebracht door het Davidsfonds, blijft onaangeroerd.”

“Als jonge gast werkte mijn pa in een hotel in de buurt van de Zuid-Franse stad Nice in hotel Miramar, wat zich(zelf) spiegelen in de zee betekent. Toen Gaston later in de Hyacintenlaan een tweede hotel zou openen, twijfelde mijn vader tussen Parnacia, een zeldzaam bloempje in de duinen, of Miramar. Omdat hij het bloempje niet aantrof in de duinen rond Mariakerke, werd de naam Miramar. Dit hotel sloot een kleine tien jaar geleden de deuren.”

Typemachine

“Tijdens de kalme wintermaanden, zat Gaston in zijn slaapkamer achter de typemachine”, gaat Yanti verder. “Hij zou uiteindelijk 23 boeken publiceren, maar heel wat andere verhalen haalden nooit de openbaarheid. Kort na de Tweede Wereldoorlog publiceerde mijn pa ook verhalen in het toenmalige weekblad Ons Volk. In een uitgave uit 1948 staat het verhaal getiteld ‘Het licht over de duin’, wat onder andere zijn liefde voor de zee en de ongerepte duinen verraadt. Als kind trokken wij met vader en moeder regelmatig met de tram naar de duinen van De Panne. Gekend is ook de roman Spiegel en bokswant, een psychologisch en gedeeltelijk autobiografisch werk. Zijn oudste zoon René was namelijk een verdienstelijke bokser. Dit werk gaven wij met de kinderen en kleinkinderen pas uit in 2009, want het script was verloren geraakt. Bij wijze van uitzondering schreef Gaston destijds een Franstalig kinderboek, getiteld “Flouc dans le monde des crabes.”

Stadswandeling

“Met zijn literaire inspanning won Gaston overigens heel wat literaire prijzen. Meer recent kwam er een borstbeeld van mijn vader in de bibliotheek Kris Lambert. Stefaan Pennynck en gids Dirk Beirens namen het initiatief voor een stadswandeling met elf locaties die verwijzen naar de roman De Roeschaard van Gaston.”

“Uiteraard ben ik blij met de aandacht voor de kwaliteiten van mijn vader. In zijn literair werk speelt 2017 vreemd genoeg ook een rol. Hij maakte ooit aantekeningen over hoe het leven er in de toen nog verre toekomst zou uit zien. Daarin voorspelde hij onder andere dat de dominantie van de katholieke kerk zou verdwijnen, wat nu realiteit blijkt te zijn. Hij was dus op dat vlak een visionair”, aldus nog Yanti Duribreux.

Meer info op www.kaap.be/programma/boekpresentatie-oostende-dwb. De vouwbrochure van de wandeling is te bekomen aan de balie van de In en Uitwinkel (Toerisme Oostende) op het Monacoplein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier